Semnal de alarmă major lansat de președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek. Din cauza unui management ineficient în ministerul Sănătății, un proiect major privind digitalizarea secțiilor ATI, semnat în urmă cu mai bine de un an, este blocat. Efectul dramatic, a declarat profesorul Bubenek, este că în cazul unor accidente majore precum cel din clubul „Colectiv” sau un seism devastator, sistemul ar reacționa la fel de greoi și defectuos.

Într-o intervenție în exclusivitate la „Legile Puterii„, președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă a explicat cum s-a ajuns într-un astfel de blocaj care poate costa viețile multor oameni.

„Anul trecut, în ianuarie, s-a semnat un contract de finanțare pe fonduri europene, beneficiar Ministerul Sănătății și cele mai mari secții ATI din cele mai mari 18 spitale din țară pentru a fi digitalizate complet după un model pe care l-am făcut pe platforma Fundeni în 2015 cu bani europeni.

Ei bine, acest proiect a cărui finanțare s-a semnat în urmă cu mai bine de un an este în pericol să nu se mai facă niciodată și asta înseamnă că și la următorul accident care poate fi un nou Colectiv sau un cutremur, la Ministerul Sănătății nu va exista un centru operativ digitalizat pentru situații de urgență care să poată aloca paturi de terapie intensivă fără să se plimbe salvările cu telefonul la 10 spitale, să se bulucească și să afle că nu mai sunt paturi goale,” a declarat Șerban Bubenek.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu acest proiect, teoretic el a murit, în condițiile în care, pe fondul pandemiei, am descoperit și noi, în România, că într-un spital modern secția de ATI este placa turnantă a eficacității tratării pacientului critic, a pacientului grav afectat. (…) Ei bine, 25 de milioane de euro sunt în pericol să se piardă. Deci nu numai cu PNRR sunt probleme, ci și pe alte proiecte cu finanțări europene pentru că 2021 este, din păcate, un an pierdut pentru noi”, a mai afirmat eminentul medic.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentVIDEO Miza lui Rafila în scandalul pe banii din PNRR – Un fost ministru al Sănătății aruncă BOMBA. Dezvăluiri, la Legile puterii
Articolul următorASF a propus plafonarea RCA: „Guvernul va lua în calcul propunerea în scopul protejării populației în fața tendințelor speculative”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau