Procente care dor: Cheltuim mult și realizăm infim la capitolul infrastructura de transport

România era pe locul 5 în UE după procentul alocat din PIB cheltuielilor pentru transport în 2016, an în care nu inaugura niciun kilometru de autostradă.

Dintre statele membre, cele mai mari ponderi în PIB ale cheltuielilor cu transportul le au Luxemburg (3,7%), Ungaria și Cehia (ambele cu 3,5%), conform datelor Eurostat.

În Top 5 urmează alte două țări cu peste 3%, Slovacia și România.

La polul opus, cele mai mici niveluri se înregistrează în Cipru (0,6%), Irlanda (1,1%), Malta (1,2%).

Sursa: Eurostat

Cheltuielile guvernamentale în sectorul transporturilor au fost de 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB), la nivelul Uniunii Europene, în 2016, cel mai recent an pentru care Eurostat deține date centralizate.

În anul precedent, 2015, UE a înregistrat o cotă mai mare la acest capitol, de 2,0% din PIB.

Cheltuielile guvernamentale pentru transport includ cheltuielile privind administrarea, reglementarea, construcția și întreținerea infrastructurii de transport (inclusiv rutier, apă, feroviar și aerian, precum și orice infrastructură pentru transportul de mărfuri, cum ar fi conductele). Sunt incluse, de asemenea, funcționarea companiilor de transport public clasificate în sectorul administrației publice și orice subvenții sau subvenții pentru investiții acordate producătorilor de piață pentru a opera transportul public.

Procentele care pot induce în eroare

Locul 5 pare o poziție remarcabilă. Dar aparențele înșeală. Să facem o comparație cu ocupanta penultimului loc, Irlanda.

România are o suprafață de trei ori mai mare decât Irlanda și un PIB cu 100 miliarde de euro mai mic.

Dar irlandezii stau mult mai bine decât noi. În urma unui program intens de modernizări lansat în 2005, au depășit 900 km de autostrăzi în 2017. România nu ajunsese la sfârșitul lunii august nici măcar la 800 km, rețeaua rutieră la nivel national cuprinzând 778 km de autostradă.

Aproape este prisos sa mai amintim de vecina noastră Ungaria, o țară de două ori mai mica și ca suprafață și ca populație, are aproximativ 1.500 km (conform datelor oficiale pentru 2108 furnizate de Compania de Stat a Managementului Autostrazilor Ungaria), dublu față de România. Dar ungurii se află mai sus decât noi în clasamentul ponderii cheltuielilor cu transportul, pentru că acordă o mare importanță infrastructurii de transport atat rutiere cât și feroviare.

Articolul precedentStatul se împrumută suplimentar cu 30 milioane lei de la băncile comerciale
Articolul următorCel mai scăzut interes pentru spațiile de birouri din București, din ultimii nouă ani

Comments are closed.