Cel mai scăzut interes pentru spațiile de birouri din București, din ultimii nouă ani

Piața spațiilor de birouri a înregistrat cea mai mică rată de ocupare din ultimii nouă ani, cu un minim istoric de 8% în ceea ce privește cererea, în primul semestru din 2018, arată o analiză a CBRE, lider mondial si național pe piața de consultanță imobiliară.

”Rata de neocupare a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situandu-se la 8%, iar stocul modern de spații de birouri din Capitală a ajuns la 2,79 milioane de metri pătrați. Conform datelor CBRE, în S1 2018 au fost tranzacționați 149.000 metri pătrați, din aceștia, 80% fiind clădiri de birouri de clasa A”, arată analiza.

Din punct de vedere al tipului de tranzacție, circa 20% este reprezentat de reinnoiri și renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) și extinderi (7%).

Estimările agenției pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 metri pătrați sunt în construcție și vor fi terminați până la finalul anului. Din stocul total de spații de birouri, 47% sunt în clădiri de clasă A.

“Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spații de birouri din București are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face față cererii care crește accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare și se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

Din cei 149.000 metri pătrați tranzacționați în S1 2018, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacție, circa 20% este reprezentat de reînnoiri și renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) și extinderi (7%).

Clasamentul celor mai mari tranzacții de închiriere, care au marcat piața spațiilor de birouri în S1 2018, cuprinde suprafețe care variază între 12.000 m 2 și 3.000 m 2 , ocupate de companii importante din domenii ca producție industrială și energie, IT, co-working sau retail.

În S1, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanți din sectorul producției industriale și al energiei (26%), precum și de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) și financiar (6%).

Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4.2%), unde se găsește și cel mai mare stoc de spații de birouri din capitală (782.000 m 2 ), CBD (Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle – 4.7%), urmate de zona de vest (7.3%).
Cele mai active zone, din punct de vedere al activității de închiriere, au fost: zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) și zona de nord (16%). În semestrul al doilea (S2) al anului, 62% din cei 158.000 m 2 programați pentru finalizare vor fi livrați în zona de vest, iar 38% în centru și în CBD. Circa 70% din spațiile de birouri care sunt anunțate pentru S2 2018 au fost deja pre-închiriate.

Chiria contractuală medie se menține neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/ m 2 / lună.

Articolul precedentProcente care dor: Cheltuim mult și realizăm infim la capitolul infrastructura de transport
Articolul următorNou pericol pentru industria alimentară: „Pesta oilor” ne amenință la graniță

Comments are closed.