Prețul politicilor salariale populiste: 4,3%. România a preluat lanterna roșie la inflație

România a înregistrat în aprilie cea mai mare rată anuală a inflației din UE, 4,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Pe locurile următoare se clasează Slovacia (3%) şi Estonia (2,9%).

Cele mai bune evoluții pe luna aprilie, cu rate anuale negative, le-au avut Cipru (minus 0,3%) şi Irlanda (minus 0,1%).

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în aprilie la 1,2% în zona euro şi la 1,4% în Uniunea Europeană, de la 1,3% şi, respectiv, 1,5% în martie.

Banca Centrală Europeană (BCE) are ca țintă să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%.

Comparativ cu martie 2018, inflaţia anuală a scăzut în 12 state membre ale UE, a rămas stabilă într-un stat şi a crescut în alte 14 (inclusiv în România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut în aprilie alimentele, alcoolul şi ţigările (0,47 puncte procentuale), serviciile (0,45 puncte procentuale) şi energia (0,25 puncte procentuale).

Zona euro cuprinde Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda.

Uniunea Europeană mai include, pe lângă țările din zona euro, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Croația, Ungaria, Polonia, România, Suedia, Marea Britanie (care urmează să iasă din UE, Brexit).

Articolul precedentDăncilă, promisiuni: O nouă schemă de ajutoare de stat pentru investițiile de peste 10 milioane euro
Articolul următorÎn țara în care cea mai bună pasăre este porcul, cererea de pește nu este acoperită decat pe sfert din producția internă

Comments are closed.