Prăbușire de peste 13% a acțiunilor Tesla în urma acuzațiilor aduse lui Elon Musk

Acțiunea civilă împotriva CEO-ului Tesla, Elon Musk, nu s-a lăsat fără urmări în piețele americane și ar putea avea consecințe importante și pe termen lung pentru industria automobilelor electrice.

Acțiunile producătorului auto au scăzut, vineri, cu peste 13%, cea mai slabă performanță înregistrată din noiembrie 2013.

Graficul acțiunilor Tesla din sesiunea din 28 septembrie 2018, sursa: cnbc.com

Comisia pentru valori mobiliare și burse din Statele Unite (SEC) l-a dat în judecată pe Elon Musk, acuzându-l de fraudă. În plângere se arată că Musk a emis declarații „false și înșelătoare” și nu a notificat autoritățile de reglementare cu privire la evenimentele cu impact materiale ale companiei. Musk a numit acuzațiile SEC ca fiind „nejustificate” și a declarat că nu a acționat niciodată în sensul compromiterii integrității sale.

Grupul financiar Barclays consideră că dacă Musk este forțat să plec de la conducerea companiei, ca urmare a  acțiunii SEC, acest aspect va pute presiune pe prețul acțiunilor Tesla.

„Acțiunea civilă a SEC poate conduce la ieșirea lui Musk din Tesla (permanent sau temporar), iar premium-ul asociat lui Musk din cotația acțiunilor va dispărea „, a declarat analistul Brian Johnson, într-o notă adresată clienților”. „În prețul acțiunilor Tesla, Musk contribuie cu 130 de dolari și acest efect ar putea să dispară”.

Și nu este singurul analist care aduce o notă de pesimism în piață: „Putem observa un potențial sentiment negativ care va afecta cererea și moralul angajaților”, a declarat analistul Morgan Stanley, Adam Jonas. „În opinia noastră, acest lucru poate deveni un risc dacă situația nu va fi rezolvată relativ repede”. Jonas și-a reiterat estimarea în privința țintei de preț pentru acțiunile Tesla la 291 de dolari.

De asemenea, JP Morgan consideră că știrile vor afecta capacitatea companiei de a obține finanțarea necesară, în viitor: „Suntem îngrijorați de faptul că scăderea încrederii în Tesla din partea investitorilor ar putea afecta capacitatea companiei de a mobiliza capitaluri în noile condiții”, a declarat analistul Ryan Brinkman într-o notă adresată clienților, vineri. Brinkman și-a reafirmat ținta de preț de 195 de dolari pentru anul 2018 pentru acțiunile Tesla.

Articolul precedentUn nou scandal pentru Facebook: încă 50 de milioane de conturi, în pericol
Articolul următorPiața imobiliară locală, tot mai matură. Clienții, tot mai exigenți

Comments are closed.