Piața imobiliară locală, tot mai matură. Clienții, tot mai exigenți

Jucătorii de pe piața imobiliară au lansat ofensiva de toamnă, în încercarea de a revigora tranzațiile, care par să prindă viață încet, după o lungă perioadă de recul, când cererea nu a răspuns ofertei, pe măsura așteptărilor dezvoltatorilor și ale brokerilor.

Reprezentanții a 130 de companii din domeniu s-au reunit pentru trei zile la Palatul Parlamentului (28 – 30 septembrie), în cadrul Târgului Național Imobiliar, cea mai mare manifestare anuală de profil.

Brokerii au venit cu 24.000 de oferte, căutând noi nișe de piață, una dintre acestea fiind casele de vacanță la mare și la munte, alături de oferte de locuințe în București, Ilfov.

Constanța, Valea Prahovei, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu Mureș, dar și din Spania s-au aflat în portofoliu.

Prețul minim pentru o locuință în cadrul târgului este de 28.000 EURO pentru un apartament de două camere din Sinaia, cu o suprafața de 46 de metri pătrați,  iar prețul maxim este de 2,5 milioane euro pentru o vilă de lux, dotată cu piscină și SPA, situată în zona stațiunii Marbella din Spania.

În speranța atragerii de cumpărători, brokerii din București au venit cu prețuri ce pot fi calificate ca ”civilizate”.

Aici, de exemplu, prețurile pentru locuințele noi pornesc de la 29.500 EURO+TVA 5% pentru o garsonieră de 30 metri pătrați din zona Theodor Pallady, în ansamblul Palladium Residence și pot ajunge până la 505.530 EURO+ TVA pentru un penthouse cu 5 camere ce are o suprafață de 203 metri pătrați și o terasă de 97 metri pătrați,  situat în zona Floreasca,  în ansamblul Laguna Residence.

Dacă raportăm prețul, la prețul unui apartament de două camere, vechi de 50 de ani, în aceeași zonă, pentru care brokerii cer si 70.000 de euro, putem considera oferta din Laguna Residence avantajoasă pentru clienții cu bani.

Dezvoltatorii au venit la târg cu un portofoliu foarte variat, cuprinzând oferte pentru toate buzunarele: locuințe ce se încadrează în Programul Prima Casă, construcții în stil canadian, apartamente lângă campusuri universitare, locuințe medium și de lux în zona centrală și de nord a capitalei, apartamente de tip boutique, penthouse-uri, case de vacanță la munte și la mare, oportunități de investiții în București și în provincie.

Ofertele se adresează atât persoanelor interesate să achiziționeze o proprietate la cheie, cât și acelora ce au deja un teren și doresc să contracteze un constructor cu experiență, capabil să le realizeze casa mult dorită.

De exemplu, o ”casă pe pământ” cu suprafața de 80 metri pătrați, construită de Rollux Construct la comandă, pe terenul clientului are un preț de 28.800 euro la cheie, dacă este realizată pe stil canadian (pe structură de lemn), iar același model de casă costă 38.000 de euro la cheie, dacă se realizează din cărămidă.

Firmele au adus și soluții de finanțare, servicii de arhitectură, design interior, home staging, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, sisteme fotovoltaice rezidențiale și soluții simple pentru transformarea locuinței într-una sustenabilă.

Cum piața imobiliară locală s-a maturizat, și comportamentul clienților s-a modificat, cu exigențe crescute, iar prețul a început să nu mai fie singurul criteriu de alegere a unei locuințe.

Cumpărătorii sunt mai atenți la calitatea locuinței, au educație financiară și de cele mai multe ori economisesc așteptând momentul și locuința potrivite pentru achiziție. Odată cu dezvoltarea familiei, cumpărătorii se orientează către locuințe aflate în oraș, aproape de metrou, instituții de învățământ, parcuri și poli de business.

Preocuparea pentru protecția mediului se vede tot mai pregnant, față de ultimii ani.

Dezvoltatorii Cartierului Solar, primul ansamblu rezidențial cu energie verde, spun că clienții au un interes sporit pentru apartamentele ”verzi”, luând în considerare numeroasele facilități oferite: panouri solare pe fiecare bloc, peste 14.000 metri pătrați de spații verzi, loc de joacă pentru copii, piscine.

Conform indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut pentru o proprietate nouă în București a ajuns în luna august la valoarea de 1.346 euro pe metro pătrat, în scădere cu două procente față de luna precedentă, dar în creștere cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Apartamentele vechi s-au tranzacționat luna trecută cu un preț mediu de 1.231 euro/mp, în scădere cu 0,6% față de iulie 2018, dar în creștere cu 6,7 % față de august 2017.

Aceste date arată că cererea de locuințe a înregistrat o ușoară corecție, datorată perioadei de concedii, dar per total prețurile au o evoluție ascendentă.

Ritmul de creștere încetinit al prețurilor pe piața imobiliară, creșterea cererii pentru proiecte imobiliare de calitate, evoluția comportamentului cumpărătorilor de proprietăți imobiliare și intensificarea tranzacțiilor pe segmentul locuințelor eficiente energetic arată că piața imobiliară s-a maturizat.

Specialiștii spun că achizițiile imobiliare în interes pur speculativ au dispărut, iar în present se cumpără spre a locui, sau pentru a da în închiriere.

 În ultimul an s-au intensificat tranzacțiile din segmentul locuințelor de vacanță, iar 5.000 dintre cele mai atractive oferte de proprietăți la mare și la munte, în țară și în Spania s-au regăsit la târgul imobiliar TNI.

 

Printre proiectele prezente exclusiv la târgul din acest weekend se numără Sunny Holiday Residence, Wave Residence, Building Ștefan, Casa del Mar, Alezzi Beach Resort și First Residence.

 Mulți români optează pentru un apartament de vacanță pe care îl pot folosi și pentru vacanța lor, dar îl pot și valorifica prin închiriere.

De exemplu, un apartament de două camere în Mamaia Nord, într-un ansamblu finalizat și vândut în proporție de 95%, Beach Side,  un apartament se închiriează în medie cu 200 euro pe noapte, ceea ce înseamnă un venit în jur de 12.000 euro pe sezon.

O investiție într-un apartament din ansamblul Casa del Mar, ce se ridică la prețul de 81.600 euro, se va amortizeaza în aproximativ 6-7 ani.

 Ofertele de apartamente la munte au fost, de asemenea, în portofoliul cu care dezvoltatorii și brokeri au venit la TNI.

De exemplu un apartament de două camere din Predeal, zona Cioplea, ce are suprafața de 55 mp se vinde la prețul de 52.000 euro sau o cabană de 214 mp din Bușteni, zona Golful Regal, ce are un teren de 1.000 mp este ofertată la 190.000 de euro.

La  Brașov, prețurile pentru o locuință nouă pornesc de la 39.500 euro, pentru o garsonieră de 38,7 mp din ansamblul rezidențial Avantgarden 3.

Ofertele de case de vacanță în sudul Spaniei, în ansambluri cu vedere la Marea Mediterană, vin cu prețuri ce pornesc de la 184.000 de euroo+ TVA pentru un apartament cu două camere ce are o suprafață de 49mp.

Potrivit organizatorilor TNI, actualii cumpărători de proprietăți imobiliare fac parte din generația Millennials (Y), iar pentru aceștia contează foarte mult confortul, intimitatea și accesibilitatea. ”Pentru că își doresc să reducă la minim timpul petrecut în trafic până la birou, dar și să fie aproape de zonele de recreere,  generația Y preferă locuințele din centrul și nordul capitalei”.

Millennialii sunt la fel de preocupați de facilitățile oferite, atât în interiorul, cât și în imediata proximitate a locuinței lor. De aici derivă și tendința dezvoltatorilor către locuințe cu suprafață mai mică, dar cu zone comune, de care pot beneficia toți rezidenții, cum ar fi: piscină, centru de fitness sau  zonă de recreere în aer liber.

La TNI este prezentată o casă solară, 100% electrică, ce asigură un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru proprietar.

Echipamentele casei EFdeN Signature sunt alimentate cu energie electrică, aceasta fiind produsă de 32 de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperișul casei. Funcțiuni precum iluminatul, ventilația și irigațiile sunt controlate de un sistem de automatizare, permițând controlul parametrilor de confort prin intermediul unui asistent vocal și al unei aplicații mobile, dezvoltată de membrii echipei.

Redăm mai jos câteva din ofertele portofoliului toamna 2018 de la TNI. https://www.targulnationalimobiliar.ro/

 • garsonieră, 30mp, Palladium Residence, zona Theodor Pallady, 29.500 EURO+ TVA 5%;
 • garsonieră, 36mp, Cartierul Solar, zona Metalurgiei: 34.000 EURO;
 • studio, 39mp, Maurer Residence, Târgu Mureș: 35.000 EURO;
 • garsonieră 38mp, Avantgarden 3, Brașov: 39.500 EURO;
 • garsonieră, 39mp, Maurer Villas, Brașov: 40.500 EURO;
 • apartament 2 camere, 55mp utili, DIMRI Residence, sector 6: 42.990EURO;
 • apartament 2 camere, 52mp, Palladium Residence, Theodor Pallady: 45.900 EURO+TVA5%;
 • garsonieră, 53mp, Wave Residence 4, Mamaia Nord: 46.000 EURO+ TVA;
 • studio, 52mp, Casa del Mar, Mamaia Nord, 48.600 EURO+ TVA;
 • studio , UNO Brașov: 49.500 EURO;
 • apartament 2 camere, 51mp, Metropolitan Metalurgiei: 51.000 EURO;
 • apartament 2 camere, Avantgarden3, Brașov: 51.600 EURO;
 • studio cu terasă, 80mp, H Pipera Lake, 57.900 EURO+ TVA;
 • studio, 65mp, Park Residences 6, zona Aviației: 58.500 EURO+ TVA;
 • garsonieră, 35mp, Central, Ștefan cel Mare: 60.000 EURO+ TVA;
 • garsonieră, 32mp utili, Petru Rares 1259, Titulescu: 64.170 EURO+ TVA;
 • apartament 2 camere, 50 mp utili, Studium Green Wings, Cluj-Napoca: 68.472 EURO+ TVA;
 • apartament 2 camere+ birou, 67mp, Maurer Residence Constanța: 69.500 EURO;
 • apartament 2 camere, 40mp utili, Central, Ștefan cel Mare: 72.000 EURO+ TVA;
 • apartament 2 camere, 60mp utili, Citta Residence 3, Pantelimon: 73.000 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 87mp, Palladium Residence,Theodor Pallady: 78.000 EURO+ TVA 5%;
 • apartament 3 camere, 82mp, Metropolitan Policolor: 78.000 EURO;
 • vilă Trend Residence, Popești-Leordeni: 83.000 EURO + TVA;
 • apartament 3 camere, Park Residences 6, zona Aviației: 85.500 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 87mp, Cartierul Solar, zona Metalurgiei: 86.000 EURO;
 • apartament 2 camere, 62mp, Metropolitan Mihai Bravu: 88.500 EURO;
 • apartament 2 camere, 77mp, Sunny Holiday Residence, Mamaia Nord: 89.677EURO+TVA;
 • vilă 4 camere, 110 mp utili, Straulesti Villas, sector 1: 92.000 EURO
 • apartament 2 camere, 46mp utili, Petru Rares 1259, zona Titulescu: 94.000 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 100mp, H Pipera Lake: 96.800 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 94mp, Central District 4 Elemente, zona Titan:97.880 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 78 mp utili, Citta Residence 2, Pantelimon: 450.000 RON + TVA;
 • apartament 3 camere, 86mp utili, La Gloire Parc du Lac, zona Pipera: 100.999 EURO+ TVA;
 • penthouse, 219mp, Wave Residence 4, Mamaia Nord: 250.000 EURO+ TVA;
 • apartament 5 camere, 279mp, First Residence, Mamaia Nord: 480.000 EURO+ TVA;
 • apartament 3 camere, 200mp, Marbella: 790.00 EURO+ TVA;
Articolul precedentPrăbușire de peste 13% a acțiunilor Tesla în urma acuzațiilor aduse lui Elon Musk
Articolul următorSocietățile de asigurare au subscris prime de 5,04 miliarde lei, în S1 2018

Comments are closed.