Pentru prima data în istoria postdecembristă o reducere de taxe este precedată de decizia plafonării prețurilor. Ministrul Finanțelor spune ca astfel se va asigura că eliminarea supraaccizei se va transmite în prețurile la pompă. Dar se preface că nu știe ca tot PSD a introdus supraacciza: o adevărată suprataxă pe consum (nu doar de carburanți).

”Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenței pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie și la nivelul fiecărui consumator”, spune Eugen Teodor Teodorovici, referindu-se la varianta în care Ministerul Finanțelor ar urma să înainteze Guvernului propunerea de eliminare a supraaccizei de 0,7 eurocenți.

La scurt timp a venit și confirmarea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. ”Este o idee recentă şi ne vom consulta cu Ministerul Finanţelor pe această temă. Mi se pare absolut legitimă intenţia Guvernului de a se asigura că reducerea de taxe se reflectă şi la pompă”, a declarat Chiriţoiu, pentru Agerpres.

„Vom analiza dacă de această dată este cazul să luăm măsura plafonării. Legislaţia naţională prevede situaţii în care preţurile pot fi plafonate sau îngheţate, iar o astfel de măsură este compatibilă cu legislația europeană”, a completat șeful Consiliului Concurenței.

Istoricul supraaccizei

Chirițoiu aduce și argumente cum ar fi plafonarea pentru o perioadă limitată de timp a tarifelor RCA, omițând însă să spună că situația era cu totul diferită de modul în care operatorii din piața carburanților își stabilesc prețurile la pompă. Piața carburanților a mai făcut în trecut obiectul unor investigații care i-a vizat pe ”benzinari”  fiind dictată și o sancțiune pentru înțelegeri neconcurențiale. Sase companii au sancționate cu peste 800 milioane lei pentru o înțelegere de tip cartel. Sancțiunea a fost confirmată de Înalta Curte de Casație si Justiție și este definitivă și irevocabilă.

La nici un an distanță Consiliul Concurentei a realizat o analiză a prețurilor carburanților in comparație cu cele de pe piețele europene, în perioada 5 ianuarie – 5 iulie 2016, și  a publicat un raport, în luna octombrie 2016, potrivit căruia piața analizată are o structură de oligopol (!!)

Intenția Ministerului Finanțelor se poate baza pe această constatare a Consiliului Concurenței deși nu ar fi pentru prima oară când un ministru de finanțe al PSD a mai suprimat odată, în ianuarie 2017, supraacciza introdusă, tot de PSD, în 2014. Ulterior după numai nouă luni, în septembrie 2017, în mod neașteptat, dar explicabil, suprataxa a fost reintrodusă în două etape la interval de două săptămâni.

La momentul ianuarie 2017  nu s-a consemnat însă ca operatorii din piața carburanților să nu fi scăzut prețul la pompă cu echivalentul celor 7 eurocenți. Mai mult chiar reintroducerea supraaccizei chiar și în două etape nu a însemnat automat o scumpire cu aproape 40 de bani și a prețului carburanților comercializați.

Plafonarea prețurilor carburanților, o decizie populistă:

  • Supraacciza (calculată în euro) a fost o surpataxă pe consum impusă de Guvern
  • Plafonarea prețurilor pe o piața liberă
  • Plafonarea prețurilor la un produs care este fixat prin cel putin trei factori:
  • Cotațiile petrolului
  • Prețul barilului de pertrol este în dolari.
Articolul precedent”Toți oameni președintelui” sau cum se va tranșa batălia dintre PSD și ALDE pentru ASF
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Cine este antreprenorul român care vinde fotolii la Polul Nord şi face milioane din asta

Comments are closed.