Planul „B” al Marii Britanii pentru Brexit

Companiile britanice ar trebui să se pregătească pentru bariere considerabil mai puternice în calea comerțului, în cazul în care Londra nu va ajunge la o înțelegere cu Uniunea Europeană pentru Brexit, conform celor declarate, joi, de guvernul britanic.

Într-o serie de materiale publicate despre ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu se va ajunge la un acord, guvernul de la Londra a relevat faptul că bunurile europene care vor intra în Regatul Unit vor necesita declarații de import, s-ar putea efectua controale vamale și ar putea fi aplicate și tarife vamale.

În același timp, în urma importului de bunuri din UE, companiile din Anglia vor trebui să plătească TVA (în prezent, 20%) și să completeze un set întreg de documente înainte de a putea recepționa produsele europene.

Agenții economici care exportă din Anglia în UE vor trebui să aplice același regim care este în prezent în vigoare pentru produsele care sunt vândute în afara UE – adică, din nou, mai multe documente și costuri aferente mai mari.

„Aceasta nu este ceea ce ne dorim și nu este ceea ce ne așteptăm să se întâmple”, a declarat Dominic Raab, șeful Brexit al Regatului Unit, într-o conferință de presă pe tema posibilei neajungerii la o înțelegere cu Uniunea Europeană.

„Trebuie să avem o discuție senzitivă, responsabilă și realistă cu privire la ceea ce, într-adevăr, ar însemna o astfel de situație pusă în practică”, a adăugat el.

Drept urmare, guvernul primului ministru Theresa May a început să consilieze cetățenii despre cum să se pregătească pentru această eventualitate. Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie anul viitor, în timp ce relația bilaterală ulterioară după această dată rămâne, decomandată, neclară.

Negociatorii încearcă să ajungă la o rezoluție în privința Brexit în octombrie, pentru a se asigura că există suficient timp pentru a fi aprobată de către toate statele membre. Cu toate acestea, constrângerile politice și tehnice fac acest termen greu de dus la îndeplinire.

De fapt, nu doar legiuitorii din Regatul Unit și UE și-au intensificat propriile pregătiri pentru un scenariu valabil în situația lipsei unui acord. În calitate de factori decizionali de maximă importanță, incluzându-l aici și pe Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, aceștia au lansat o serie de avertismente în ideea existenței unui risc real ca un astfel de scenariu pesimist să ajungă să se înfăptuiască.

„Realitatea strictă este că, într-un scenariu „fără înțelegere”, se pare că intenția guvernului britanic este de a impune imediat controale vamale depline asupra comerțului dintre UE și Marea Britanie. Potrivit materialelor aflate în discuție, companiile vor trebui să se pregătească pentru completarea de declarații vamale, plata tarifelor vamale, inspecțiile de securitate, noile licențe, ceea ce nu va fi deloc confortabil pentru multe companii implicate în activități comerciale” a declarat Adam Marshall, directorul general al Camerelor de Comerț din Marea Britanie.

El a adăugat că materialele publicate joi reprezintă „un început bun, dar companiile au nevoie în continuare de informații mai detaliate pentru a face comerț peste granițe cât mai ușor posibil, în situația în care nu va exista nici un acord între Marea Britanie și Uniunea Europeană pe 30 martie anul viitor”.

Articolul precedentDonald Trump: “Piața bursieră se va prăbuși și toți vor deveni săraci dacă voi fi pus sub acuzare”
Articolul următorCompaniile high tech, singurele care mai susțin creșterea economică

Comments are closed.