România a trecut de 4,9 milioane de salariați, pentru prima dată după două decenii, însă în ceea mai mare parte datorită obligației ca angajatorii să plătească contribuțiile și pentru angajații part-time la nivelul salariului minim pe economie.
Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, numărul de salariați din economie, cu normă întreagă a crescut cu 290.000 în ultimul an, până la 5,2 milioane.
În acelaşi timp, numărul de salariaţi part-time a scăzut cu 273.000 de persoane, până la 645.900 de persoane în aprilie 2018. O explicaţie a acestei situaţii poate fi reprezentată de modificarea legislaţiei privind angajarea în regim part-time adoptată de anul trecut, care obligă firmele să plătească contribuţii la nivelul salariului minim pe economie (de 1.900 de lei brut), indiferent dacă angajatul lucrează 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.
Pe lângă faptul că angajatorii au transformat contractele de muncă part-time în unele cu normă întreaga dacă tot erau obligați să plătească contribuțiiile la nivelul salariului minim de 1900 lei, contractele cu timp parțial se transformă în timp în unele cu normă întreagă în mod natural.
Anul trecut, Executivul a decis ca angajatorii să plătească contribuţii la nivelul salariului minim inclusiv pentru angajaţii part-time, excepţie de la această regulă făcând elevii sau studenţii cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi sau pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii.
Comments are closed.