România mai are de plătit peste 2 miliarde euro către Uniunea Europeană și Banca Mondială, din împrumutul stand-by contractat în 2009, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Din datele publicate de Ministerul Finanțelor rezultă că România mai are de achitat peste două miliarde de euro din creditul stand-by contractat în 2009 de la Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, în momentul declanșării crizei financiare.

În 2009, România a contractat un credit stan-by de la FMI, UE și Banca Mondială, în sumă de 19,95 miliarde euro, ca plasă de siguranță pentru atenuarea efectelor crizei.

În acest an, țara noastră mai are de plătit 150 milioane euro către UE, după ce în aprilie a rambursat 1,2 miliarde euro.

Anul viitor vor fi plăți de circa un miliard euro, dar ultima plată a împrumutului din 2009 va fi în 2023, de 402,9 milioane euro. Astfel, cea mai mare parte din rambursările care se vor face în 2019 reprezintă rate, iar circa 42 milioane euro – dobânzi și comisioane. De asemenea, aproape întreaga sumă va merge către Uniunea Europeană.

În ceea ce privește datoria Guvernului către FMI, ultima plată a avut loc în 2015, când a fost și vârful de plată al întregului pachet.

În anul 2009, Romania a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI au fost trase șapte din cele 8 tranșe prevăzute, însumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveste cea de-a 8-a tranșă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităților române, ca fiind de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.

Articolul precedentPresa scrisă din România nu mai are viitor pe o piață mică. Lipsesc investitorii
Articolul următorPlafonarea contribuțiilor la nivelul salariului minim a creat locuri de muncă pe hârtie

Comments are closed.