Peste 1,5 miliarde de euro este valoarea dividendelor acordate de companiile de top de la BVB

Peste 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă acţionarilor dividende în valoare totală de 7,23 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,55 miliarde de euro, Romgaz, BRD şi OMV Petrom fiind companiile care au acordat cele mai mari dividende.

Primele 20 de companii oferă dividende de peste 7 miliarde de lei, iar şase dintre acestea au oferit un randament al dividendului de două cifre, potrivit unui raport publicat pe site-ul instituţiei. Romgaz, BRD şi OMV Petrom sunt companiile care au acordat cele mai mari dividende, de peste 1 miliard de lei fiecare.

„Aproape jumătate din companiile listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au decis să ofere dividende, sume care sunt distribuite acţionarilor de către companii din profitul aferent exerciţiului financiar anterior. Numai pentru anul 2017, peste 40 de companii listate la BVB au aprobat acordarea de dividende în valoare cumulată de 7,23 miliarde de lei, echivalentul a peste 1,55 miliarde de euro”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă, se află în Top 20 companii în funcţie de valoarea dividendelor acordate pentru anul anterior, cu o sumă de peste 13,5 milioane de lei distribuită acţionarilor, raportând astfel un randament al dividendului de 6%.

La finalul primelor şapte luni din acest an, o evoluţie puternic ascendentă a fost consemnată de BET-TR, indicele Bursei de Valori Bucureşti de tip Total Return (care include şi dividendele), după ce acesta a depăşit nivelul 11.600 de puncte şi a crescut cu peste 11% în intervalul menționat.

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la BVB a depăşit 1,7 miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii iulie, în creştere uşoară faţă de perioada similară a anului trecut.

Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principală a trecut sub pragul de 10 milioane de euro, pe fondul unei activităţi mai reduse a investitorilor în perioada de vară.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a fost de aproape 20 de miliarde de euro la finalul primelor şapte luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 35 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii iulie.

Articolul precedentTesla, companie publică sau privată? (analiză de Cătălin Chivu)
Articolul următorSamsung investește 22 de miliarde în tehnologie pentru a se menține în frunte

Comments are closed.