Patru scenarii pentru piața auto europeană, cum ar fi afectată România

Industria auto europeană va încheia anul cu pierderi consistente, potrivit raportului PwC România „COVID-19 Automotive Perspective”. În acest context, se conturează patru scenarii, care estimează o scădere a producţiei între 10,7% şi 32,6%, iar a vânzărilor de autoturisme între 20,8% şi 38,5%.

Potrivit primului scenariu, dacă deficitul producţiei din lunile februarie – aprilie nu se va compensa, dar cerea și oferta își revin, producţia auto europeană ar putea scădea cu 10,7% până la finalul anului, iar vânzările s-ar diminua cu 20,8%.

Al doilea scenariu ar fi că, după ridicarea restricţiilor, guvernele europene au convenit rapid şi au coordonat stimulente pentru vânzări, pentru a-i ajuta pe producători și dealeri să-și vândă stocurile. „Efectele imediate ale schemelor de stimulare asupra volumelor de producţie sunt limitate, în cel mai bun caz, dacă nu sunt adaptate la vehiculele ecologice şi cele noi, care să inducă cererea imediată de înlocuire a maşinilor vechi. În aceste condiţii este estimată o reducere cu 26,3% a producţiei în 2020 şi cu 32% a vânzărilor”, se menţionează în comunicat.

În al treilea scenariu din raportului PwC România, producția se recuperează, însă într-un ritm mai lent, din cauza rețelelor de furnizori deteriorate. Efectele perturbatoare asupra economiei şi furnizorilor duc la o redresare treptată întinsă pe mai multe trimestre. Astfel, producţia auto din Europa s-ar prăbuși cu 32,6%, iar vânzările cu 38,5%.

În al patrulea scenariu, după vară, va urma un al doilea val COVID-19, care poate fi stăpânit mai eficient cu măsuri mai direcționate. „Efectul general este structural şi se va extinde şi în următorii ani. În acest scenariu, producția ar consemna o reducere de 15,7%, iar vânzările ar scădea cu 26,4%”, potrivit comunicatului.

Articolul precedentDe luni s-au pus în vânzare titluri de stat „Tezaur”
Articolul următorSubvenții pentru partide, 1,25 milioane de euro pentru prima decadă din august