OPEC pare nepregătită sau nu dorește să crească producția. Prețul barilului de țiței se scumpește și analiștii spun că este posibil ca tendința să nu se inverseze

Petrolul a crescut, în sesiunea de marți, în urma semnalelor că OPEC nu ar fi pregătită să crească producția zilnică pentru a compensa scăderile cauzate sancțiunile impuse Iranului și că Arabia Saudită a semnalat că nu se grăbește să determine o scădere a prețurilor.

Contractele futures ale țițeiului Brent (cel tranzacționat la Londra) au crescut cu 1,21 dolari pe baril, până la 79,26 de dolari, în timp ce petrolul WTI (West Texas Intermediate, tranzacționat în Statele Unite) a crescut cu 1,13 dolari, la 70,04 dolari pe baril.

Miniștrii energiei din țările membre OPEC și producătorii non-OPEC se vor întâlni duminică pentru a discuta despre respectarea politicilor de producție. Surse OPEC au declarat pentru Reuters că nu au fost planificate acțiuni imediate, iar producătorii vor discuta cum să împartă o creștere a producției convenită anterior.

Agenția Bloomberg a raportat, marți, citând surse saudite anonime, că regatul saudit este în prezent confortabil cu prețuri mai mari de 80 de dolari pe baril, cel puțin pe termen scurt.

În timp ce regatul nu dorise inițial să militeze pentru mai mari de 80 de dolari pe baril, nu mai are posibilitatea să evite acest lucru din cauza restrângerii aprovizionării globale cu țiței în urma sancțiunilor acordate de S.U.A. împotriva Iranului.

Țările membre OPEC și surse din industrie au spus anterior agenției Reuters că regatul a dorit să mențină prețul la 80 de dolari pe baril până la alegerile din Congresul SUA, pentru a evita orice presiune suplimentară din partea președintelui american Donald Trump.

Cu alte cuvinte, par să fie prezente anumite interese de menținere a prețului, cel puțin pe termen scurt.

L-am întrebat pe Sorin Dinu, senior-partner la European Investment&Advisory Energy Group, care ne-a declarat: „Există mai multe aspecte în ceea ce privește viitoarea ședință OPEC. Conform ultimului raport al organizației, anul viitor se vor confrunta cu o ușoară scădere a cererii, de aproximativ 0,8 milioane de barili pe zi. În luna august, Statele Unite au devenit cel mai important producător de țiței la nivel mondial însă, odată cu creșterea recentă a prețurilor, a început să se discute din ce în ce mai mult despre redeschiderea unor puncte de exploatare în Norvegia și în SUA, pe parte de țiței de șist. Cu toate acestea, discuția importantă va ține, preponderent, de viitorul diferențial de preț între țițeiul „greu” (cu concentrație mare de sulf) și cel „ușor” (cu concentrație mică)”.

Referitor la tensiunile prezente în piață și generate de situația embargoului impus Iranului de către SUA, Sorin Dinu spune că „A apărut recent o declarație a unui oficial din Iran, din care a reieșit că va fi extrem de greu de scos integral Iranul din piață. Acest aspect trebuie gândit în condițiile războiului comercial al Statelor Unite cu China. Este foarte clar că oficialii de la Beijing nu vor accepta să renunțe prea ușor la țițeiul iranian. În plus, UE nu a denunțat tratatul nuclear cu Iranul, deci chiar daca Teheranul va resimți consecințele, acestea nu vor fi nici pe departe de amploarea la care se așteaptă administrația Trump”.

În privința influențelor pe care uraganul Florence le-a avut în piață, analistul este de părere că: „Uraganul Florence a afectat parte din producția de țiței și a rafinăriilor din Texas. Pe termen scurt, este posibil să mai crească prețul țițeiului WTI, dar apoi este probabil să scadă la loc, pe ideea că acum, la nivel global, cererea și oferta sunt aproape echilibrate. În acest context, orice dezechilibrare care ar putea apărea va determina o mișcare în consecință a prețurilor”.

Un alt aspect interesant ține de iminența alegerilor parțiale din SUA. Conform opiniei analistului, „Trump se va trezi „în corzi” în cazul în care republicanii vor pierde majoritățile din Senat și din Camera Reprezentanților și, pe cale de consecință, datele problemei se vor schimba, atât pe relația cu Iranul cât și pe parte de război comercial cu China, în mod special. China nu are niciun interes în a purta un război comercial. Aspectul problematic este că, după cum arată acum prognozele, creșterea cererii de țiței aferentă anului viitor va fi mai mică, la doar 1,42 de milioane de barili pe zi, față de 1,6 cât erau estimările inițiale”.

„Nu mă aștept la mari schimbări de politică ale OPEC în urma ședinței iminente. În ceea ce privește prețul barilului de țiței, mai degrabă mă găndesc că toată lumea va aștepta să vadă ce se mai întâmplă. Motiv pentru care consider că, pe un orizont de timp de 2-3 luni, lumea va sta în expectativă, încercând să capitalizeze acest nivel de preț”, a completat Sorin Dinu.

Articolul precedentAfacere de 100 de milioane de dolari în Formula 1
Articolul următorApple deschide în România Apple Sales, firmă locală de consultanță

Comments are closed.