Austriecii de la OMV, cei care dețin compania românească Petrom, au semnat cu compania națională de petrol din Abu Dhabi una dintre cele mai mari tranzacții realizate vreodată în industria de rafinare.

 

Grupul energetic austriac OMV AG va plăti aproximativ 2,5 miliarde de dolari într-o tranzacţie cu Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), prin care va achiziţiona o participaţie de 15% în divizia de rafinare a ADNOC şi într-o nouă societate mixtă, transmite Reuters.

Compania petrolieră Abu Dhabi National Oil Company a încheiat un acord de parteneriat cu OMV şi grupul energetic italian Eni SpA privind divizia de rafinare a ADNOC şi o nouă societate mixtă.

Tranzacţia, în urma căreia ADNOC va obţine câştiguri de 5,8 miliarde de dolari, este una dintre cele mai mari realizate vreodată în industria de rafinare.

„Întreaga industrie a ţiţeiului şi a gazelor naturale nu a mai văzut o tranzacţie de asemenea mărime şi sofisticare”, a afirmat directorul general al ADNOC, Sultan al-Jaber.

Conform acordului, Eni şi OMV vor achiziţiona 20%, respectiv 15% din divizia de rafinare a ADNOC, în timp ce compania din Abu Dhabi va deţine restul de 65%.

Partenerii vor înfiinţa o societate mixtă în care, de asemenea, Eni şi OMV vor deţine 20% şi 15%, a anunţat duminică ADNOC.

În urma tranzacţiei, valoarea de antrepriză pentru divizia de rafinare a ADNOC este evaluată la 19,3 miliarde de dolari. Capacitatea totală de rafinare a entităţii este de 922.000 de barili/zi.

Separat, Eni a anunţat că va plăti aproximativ trei miliarde de dolari pentru această tranzacţie.

În decembrie, OMV a semnat un acord pe 40 de ani cu ADNOC pentru o participaţie de 5% la concesiunea offshore de gaze naturale Ghasha din Abu Dhabi.

În urma acestui acord, OMV, companie la care un acţionar important este fondul Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, se alătură companiilor energetice europene Eni şi Wintershall, care sunt parteneri la această concesiune. ADNOC nu a dezvăluit care este valoarea tranzacţiei.

Proiectul Ghasha constă din trei mari zăcăminte offshore de gaze, Hail, Ghasha şi Dalma, precum şi alte zăcăminte offshore de petrol, gaze naturale şi condensat. Potrivit planurilor ADNOC, acest proiect ar urma să înceapă să producă la jumătatea următorului deceniu şi va ajunge la un platou de producţie de cel puţin 40 milioane metri cubi de gaze/zi, precum şi peste 120.000 de barili echivalent petrol/zi de petrol şi gaz condensat.

Grupul petrolier italian Eni are o participaţie de 25% la proiectul Ghasha, iar compania Wintershall, o divizie a grupului german BASF, deţine 10%, transmite Agerpres.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Petrom este cea mai mare companie românească integrată de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Articolul precedent„Profetul” crizelor economice face un avertisment tulburător pentru 2019
Articolul următorCântecul de lebădă al Pilonului II de pensii