Schimbările aduse de Guvernul Dăncilă-Dragnea pilonului II de pensii începând cu 1 ianuarie, prin fatidica Ordonanță 14/2018, ar putea îngropa în scurt timp singurul instrument privat de economisire al românilor.

 

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 47,6 miliarde de lei, la 31 decembrie 2018, în creştere cu 19,7% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În decembrie, fondurile de pensii private au făcut deja un pas în spate, iar viitorul nu sună deloc bine. Comparativ cu nivelul activelor din luna anterioară, de 48,18 miliarde de lei, în decembrie 2018 s-a înregistrat o scădere de 1,2%.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 30,35 miliarde de lei, respectiv 63,77%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 8,3 miliarde de lei (17,45%), urmate de depozitele bancare, cu 3,91 miliarde de lei, respectiv 8,23% din totalul activelor.

Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,25 milioane de participanţi, iar de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,118 milioane de participanţi.

La nivelul lunii octombrie 2018 au fost virate contribuţii pentru 4,107 milioane de participanţi, iar pentru 3,124 milioane nu au fost virate contribuţii, transmite Agerpres.

Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

Cum a fost lăsat fără fundație Pilonul II de pensii

Analiștii economici au atras atenția că OUG 114 ar putea distruge în câteva trimestre Pilonul II de pensii. „În 2019 nu vom mai putea vorbi despre Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români în ultimii 11 ani”, a avertizat un oficial al Romanian Business Leaders.

Noua ordonanță a lui Darius Vâlcov și Orlando Teodorovici le permite românilor să se retragă din Pilonul II: „O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii”

Cu alte cuvinte, o parte dintre cei peste 7 milioane de contribuabili la Pilonul II, respectiv persoanele care au contribuit mai mult de 5 ani, pot cere retragerea din acest fond de pensii private, iar contribuţia lor, de 3,75% din salariu se va duce în fondul de pensii de stat, împreună cu contribuţia de 21,25%.

Adevărata lovitură dată administratorilor de pensii private a fost diminuarea prin lege a comisioanele percepute, o parte din banii percepuți drept comision de contribuție urmând să revină tot statului, mai exact casei de pensii.

Comisionul de contribuție, care era plafonat prin lege la 2,5%, a fost limitat la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contributie plătită de clienți. De exemplu, dacă sunt virați 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reține acum doar 1 leu. Iar din comisionul de 1%, jumătate, 0,5 puncte procentuale, vor reveni casei de pensii, adică tot statului.

Articolul precedentOMV a semnat cu arabii din Emiratele Arabe. E una dintre cele mai mari afaceri din istorie
Articolul următorCe se întâmplă cu moneda EURO luni dimineaţă, după o săptămână de coşmar pentru leu