„Profetul” crizelor economice face un avertisment tulburător pentru 2019

Avertisment îngrijorător din partea unui adevărat „profet” al recesiunilor economice: sunt șanse de 66% să ne confruntăm cu o criză financiară în acest an.

 

Gary Shilling, investitorul care a prezis corect explozia bulei imobiliare care a condus la Marea Recesiune din 2008, dar și recesiunea din 1973-1974, spune că șansele unei recesiuni globale în cursul acestui an sunt destul de mari.

Economia americană se deteriorează mai rapid decât își imaginează majoritatea economiștilor, iar efectele vor antrena piețele globale.

În raportul Insight din ianuarie 2019, Shilling consideră că „șansele unei recesiuni din SUA care ar putea fi globală în 2019 sunt de aproximativ două treimi. Cealaltă treime ar fi o încetinire economică, dar nu un declin susținut.

Shilling a devenit din ce in ce mai pesimist în ceea ce priveste perspectivele de creștere economică americană și globală, scrie Think Advisor.

Gary Shelling a explicat care sunt cele două principale cauze ale recesiunii după al Doilea Război Mondial: politica agresivă a Fed-ului de a creşte dobânda de referinţă „de la o zi la alta” și un șoc financiar cauzat de excesele financiare, potrivit Seekeng Alpha.

Ce a observat Shelling este îngrijorător: în 12 din ultimele 13 cazuri în care Fed-ul american a crescut ratele dobânzilor, a urmat la scurt timp o recesiune.

Renumitul economist independent spune că recesiunea vine mai devreme decât își imaginează toată lumea, scrie Market Watch. Deși el admite că excesele financiare nu sunt ceea ce au fost acum zece ani și că Rezerva Federală nu ridică ratele fără milă – totuși economia globală va trece printr-o „moarte în o mie de bucăți” în 2019.

Articolul precedentOficial BNR: Ungaria și Polonia nu au introdus taxe pentru bănci peste noapte
Articolul următorOMV a semnat cu arabii din Emiratele Arabe. E una dintre cele mai mari afaceri din istorie