Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a declarat duminică seară că salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie la 2080 lei/lună. Însă pentru ca acesta să fie diferențiat, 2350 lei pentru cei cu studii superioare și 15 ani vechime, trebuie modificat Codul Muncii, unde nu se vorbește decât de salariul minim, nediferențiat.

„La următoarea ședință de Guvern, săptămâna viitoare, vom avea o Ordonanță de Urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii se vorbește de salariul minim, dar nu de salariul minim diferențiat în funcție de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. După ce se modifică, vom veni cu hotărâre de Guvern”, a declarat Olguța Vasilescu la Antena 3, potrivit Mediafax.

Totuși, s-ar putea să fie 1 ianuarie și pentru salariul minim

De la 1 ianuarie urmează să intre în vigoare și Legea salarizării unitare, precum și diferențierea salariilor minime:

„De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și, pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei”, a anunțat Olguța Vasilescu la Antena 3.

Întrebată de ce nu se ştie dacă salariul minim va fi majorat din decembrie sau din ianuarie, Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la Antena 3, că nu este vorba despre un blocaj.

„Am avut în plan să o facem în noiembrie, însă am avut un protest din partea patronatelor, la care ne aşteptam, dar în acelaşi timp am hotărât că este mai bine să facem şi testul IMM-urilor. Pe site-ul Ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici şi mijlocii. Neavând acest test pe salariul diferenţiat, am fost de acord să mergem o lună mai târziu, adică să aplicăm de la 1 decembrie”, a explicat ministrul Muncii.

Urmează concedieri în administrația publică și locală

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat de asemenea la Antena 3 cum vor crește salariile în cadrul ministerelor, de la 1 ianuarie 2019, dând exemplul Ministerului Muncii, scrie Mediafax. Potrivit graficelor prezentate de ministru, creșterile vor fi astfel:

  • Consilier grad superior, creștere de 650 de lei până la peste 6.300 de lei.
  • La consilieri debutanți creșterile vor fi de 1.652 de lei.
  • Un referent va avea o creștere de 1.400 de lei, până la peste 3.700 de lei, iar un referent debutant va încasa 3.474 de lei de la 1 ianuarie 2019.
  • Ministrul nu exclude concedierile în cadrul Ministerului Muncii.

„Sunt posibile concedieri la Ministerului Muncii, am început o reorganizare, dispar jumătate din funcțiile de conducere județene (…) O mare parte din personalul de care nu mai avem nevoie va fi mutat la casa de pensii”, a declarat Olguța Vasilescu la Antena3.

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2019

Ministrul Muncii a vorbit și despre cum vor crește salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2019. Potrivit Mediafax, Olguța Vasilescu a prezentat mai multe grafice, iar cea mai mare creștere o vor avea profesorii universitari, de peste 600 de lei.

„Medicii și asistentele nu vor avea niciun fel de creștere de la 1 ianuarie, pentru că au urcat direct pe grila din 2022. Creșteri vor fi la celelalte categorii din Sănătate”, a spus duminică seară, la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu.

  • Profesor cu 25 de ani vechime va avea o creștere de 327 de lei și va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creștere de 343 de lei și vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanți vor avea o creștere de peste 1.400 de lei. Profesorii unievrsitari vor avea un plus de 693 de lei și vor câștiga 9.289 de lei.
  • În ceea ce privește asistenții universitari, aceștia vor beneficia de o creștere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei.
  • Potrivit ministrului, „multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în 2022”.
Articolul precedentGhidul alegerilor parțiale din Statele Unite. Tot ceea ce trebuie să știți
Articolul următorDupă vară românii au luat o pauză la cumpărături. Cifra de afaceri din comerț a scăzut în septembrie cu 4%

Comments are closed.