Ghidul alegerilor parțiale din Statele Unite. Tot ceea ce trebuie să știți

Alegerile parțiale de marți, 6 noiembrie, au mize uriașe nu numai pentru viitorul programelor de asistență medicală, a taxelor și a imigrației, cât și pentru economia și investitorii din Statele Unite.

Sondajele de opinie sugerează că democrații au șanse bune să preia controlul asupra Camerei, în timp ce republicanii sunt favorizați să mențină o majoritate subțire în Senat. Dar abaterile de la rezultatul așteptat ar putea avea implicații masive pentru investitori, conform CNBC.

Experții consideră că situația în care republicanii își vor păstra deținerea controlului asupra ambelor camere este cel de-al doilea rezultat în funcție de probabilitate, urmat de un câștig al democraților asupra Congresului. Ar fi practic imposibil ca democrații să câștige Senatul fără a obține controlul asupra Camerei.

Fiecare dintre aceste rezultate ar determina Congresul să urmărească diferite inițiative politice – și, eventual, să blocheze orice progres în atingerea acestor obiective. În cele ce urmează va fi prezentată probabilitatea de împlinire a fiecărui scenariu, precum și ce înseamnă acesta pentru piața globală și pentru acțiunile individuale.

Scenariul 1: Democrații câștigă Camera, republicanii păstrează Senatul

Analiștii politici susțin că scenariul prin care democrații câștigă Camera în timp ce republicanii își mențin controul Senatului ca fiind cel mai probabil rezultat. Proiecțiile din site-ul jurnalistic de date FiveThirtyEight oferă democraților o șansă de 85% de a lua controlul Camerei prin câștigul a cel puțin 23 de locuri, aproximativ același procent fiind valabil și în cazul republicanilor cu privire șansele de a păstra Senatul.

Aceasta ar conduce la un Congres divizat, probabil cu o majoritate subțire în ambele camere. Acest lucru poate duce la șansele apariției unui blocaj politic mai mari decât în cazul unei cooperări bipartizane.

Cu toate acestea, statistic s-a constatat că acțiunile, de regulă, performează bine atunci când există un impas la Washington.

Scenariul 2: republicanii păstrează ambele majorități, însă cea de la Cameră devine foarte restrânsă

În timp ce democrații pornesc ca favotiți pentru a obține controlul asupra Camerei, republicanii ar putea păstra o majoritate. GOP (Good Old Party – partidul republican) are o șansă mică, dar totuși realistă, de păstra controlul Camerei. Site-ul cu date politice FiveThirtyEight indică un procent de cel puțin 15%.

În timp ce șansele republicanilor de a controleze ambele camere sunt mai mici decât perspectivele câștigării Camerei de către democrați, rezultatul ar avea probabil implicații mai mari în privința politicii economice.

O situație în care ambele camere ar fi controlate de GOP ar reînvia demersurile pentru abrogarea și înlocuirea programului Obamacare. În afară de McConnell, vicepreședintele republican Mike Pence a declarat că partidul ar putea încerca din nou să revizuiască legea asigurărilor sociale de sănătate în cazul în care alegerile vor merge bine.

Controlul republican al Congresului ar putea afecta și politica fiscală a Statelor Unite în special dacă GOP își va putea extinde majoritatea din Senat peste actuala marjă de 51-49 de mandate. McConnell, liderul republicanilor din Senat, a declarat că Senatul va prelua inițiativa fiscală „Tax reform 2.0”, adoptată în septembrie în Cameră, daca va găsi suport pentru ele.

Scenariul 3: Democrații preiau controlul ambelor camere

Democrații se confruntă cu un drum dificil și descurajant pentru a smulge cele două mandate necesare pentru a obține o majoritate în Senat. Senatorii democrați și cei independenți cu care se confruntă candidează pentru realegere în 26 de state, inclusiv cinci în care Trump a câștigat cu ușurință. Republicanii trebuie să apere doar nouă mandate.

Dacă democrații reușesc să câștige, un Senat astfel controlat de partidul democratic va duce mai departe multe dintre politicile pe care Nancu Pelosi, liderul democraților din Cameră, le-a menționat drept priorități: reducerea prețurilor la medicamentele prescrise, controalele de fond ale deținerilor de armel și protecția juridică pentru tinerii imigranți aduși ilegal în SUA pe post de copii.

Singura constantă: protecționismul

Indiferent de modul în care se vor desfășura alegerile, Trump își va baza în continuare politicile pe protecționismul comercial, a declarat Chris Krueger, director general la Cowen. El se așteaptă ca Trump să anunțe implementarea de tarife vamale pentru alte mărfuri din China în valoare de 267 de miliarde de dolari după încheierea perioadei electorale, cu puțin timp înainte de aplicarea taxelor anterioare pentru importuri în valoare de 200 de miliarde de dolari, care vor crește la 25% la începutul anului 2019.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Vom fi acea ţară mică de unde-a plecat ditamai criza!
Articolul următorOlguța Vasilescu: Salariul minim crește de la 1 decembrie. Majorările bugetarilor, de la 1 ianuarie

Comments are closed.