O sesiune 2 în 1: record istoric pentru indicele S&P500 dar și cea mai lungă perioadă de creștere pentru Wall-Street

Indicele S&P 500 a atins un nou nivel record al cotației, și, în același timp, a înregistrat recordul și pentru cea mai lungă perioadă de creștere din istorie, investitorii mizând că economia americană va continua să dea semne de întărire iar profiturile companiilor se vor afla tot în creștere, în ciuda recentelor riscuri legate de declanșarea războaielor comerciale.

Indicele reprezentativ al economiei SUA, S&P 500, a crescut, în sesiunea curentă, cu 0,21%, la 2.862 de puncte, după ce a atins un nou nivel-record, la 2.873 de puncte, în timpul sesiunii de tranzacționare, cu sprijinul sectorului energetic și celui de consum. Astfel, nivelul maxim atins în sesiunea curentă l-a depășit pe cel consemnat pe 26 ianuarie, la 2.872 de puncte.

Creșterea pieței de capital din Statele Unite a atins, în sesiunea de marți, durata de 3,453 de zile, ceea o face să fie cea mai lungă perioadă de creștere înregistrată în istoria piețelor de capital. Indicele S&P 500 a crescut cu peste 300% din momentul în care a atins apogeul crizei financiare a anilor 2007-2009. În acest an, creșterea indicelui este, în prezent, de peste 7%.

„Nimeni nu a crezut în această piață a taurilor și încă sunt mulți care nu cred în ea”, a declarat Marc Chaikin, CEO al Chaikin Analytics, pentru CNBC. O mulțime de oameni „au rămas atât de înfricoșați de criza care a avut loc, încât nu au mai intrat la tranzacționare”.

Dinamica pozitivă a acțiunilor a fost amplificată de câștigurile mari ale companiilor și de creșterea economică solidă, atât în acest an cât și în anul trecut. De la începutul anului 2017 și până în prezent, indicele S&P 500 a crescut cu peste 26%.

Graficul indicelui S&P500, sursa: tradingeconomics.com

Veniturile trimestriale ale companiilor au crescut cu peste 10% în cinci din ultimele șase trimestre, potrivit FactSet. În acest an, profiturile trimestriale au crescut cu cel puțin 20% în primele două trimestre. Economia Statelor Unite a performat, de asemenea, foarte bine: a crescut cu 4,1% în primul trimestru, cel mai bun ritm înregistrat din 2014.

Câștigurile sănătoase ale companiilor, împreună cu creșterea economică solidă, au fost suficiente pentru a compensa parțial îngrijorarea participanților la piață în privința riscurilor intrării într-un război comercial, mai cu seamă ca relațiile dintre SUA și China devin din ce în ce mai tensionate.

Trump se pregătește să impună tarife vamale pe aproape jumătate din importurile chinezești în această săptămână. Noua rundă de tarife ar veni în pofida faptului că se așteaptă reluarea negocierilor dintre cele două mari economii ale lumii.

Articolul precedentGoldman Sachs: Cele mai iubite 10 acțiuni de către fondurile de investiții
Articolul următorDezvoltatorul AFI Europe România a achiziționat noi terenuri pentru extindere

Comments are closed.