Rectificare bugetară populistă. Nouă ministere pierd aproape 100 milioane lei

Primul ministru, Viorica Dăncilă, a anunțat, joi, că nouă ministere, ordonatori principali de credite, au pierdut fiecare câte 10 milioane lei la rectificarea bugetară, din cauza proastei gestiuni în cheltuirea banilor alocați prin bugetul anterior. Votanți PSD, adică pensionari, vor beneficia de o alocare suplimentare de 852,1 milioane lei, care va asigura plata pensiilor până la finele anului.

Ministerele care au pierdut bani sunt Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului și Sportului.

Dăncilă a spus că Guvernul a tăiat câte 10 milioane lei și de la Președinție, SRI, SIE, STS și Serviciul de Protecție și pază.

Administrațiile locale au primit în plus 1,125 miliarde și PNDL un plus de 300 milioane lei.

La Bugetul de pensii au fost alocați suplimentar 852,1 milioane lei, pentru asigurarea dreptului de pensii până la finele anului.

„Pentru a risipi toată zvonistica întreţinută artificial privind banii de pensii şi salarii, vreau să vă spun că în urma rectificării sunt asigurate integral sumele necesare pentru plata pensiilor şi salariilor până la finalul anului. Îi rog, deci, pe pensionari să ţină cont de datele oficiale prezentate de Guvern şi instituţiile abilitate şi îi asigur că pensiile pe care tocmai le-am majorat au acoperire integrală în buget”, a spus Viorica Dăncilă.

„Am luat în calcul şi ultimele modificări legislative adoptate în Parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, astfel încât să fie restabilită echitatea între pensionarii din aceste categorii, indiferent de momentul în care aceştia au ieşit la pensie”, a arătat Dăncilă.

Pentru prima dată la o rectificare bugetaară Ministerul Transporturilor a primit bani în plus, în sumă de 170,5 milioane lei, pentru finalizarea și modernizarea a 90 km de DN Baia Mare Sighetu Marmației, finalizarea lucrarilor la podul Agigea, construirea unui pod peste râul Vedea și lucrările la calea ferată Râmnicu Valcea – Vâlcele.

Datele anunțate de primul ministru arată un plus de 278 milioane lei pentru investiții și achiziții la ANAF, 250 milioane lei la schemele de ajutor de stat, plus 230 milioane lei pentru programul ”Rabla, pentru achziționarea a încă 30.000 de autoturisme prin acest program și pentru Rabla la aparatura electrocasnică”.

Creditele de angajament pentru diferite programe beneficiază suplimentar de 1,8 miliarde lei. Banii vor sprijini programele Start-up nation, gROwuth Rezidențe și Contul de economisire Junior, unde vor fi acordate stimulente de 600 de lei anual, părinților care economisesc pentru copii suma de cel putin 1500 de lei.

Sectorul agricol va primi suplimentar 185 milioane lei.

La investițiile în Parteneriat Public Privat au fost alocați suplimenntar 29 milioane de lei.

Sănătatea a primit un plus de 891,1 milioane lei, iar învățământul 178,1 milioane lei.

Ministerul de Interne a primit 366,3 milioane lei.

Viorica Dăncilă a spus că deficitul bugetar a scăzut la 1,3% la șapte luni și că pragul de deficit va rămâne sub 3% din PIB.

Ne vom menține la un nivel de 2,79% din PIB, la sfârșitul anului, a spus Viorica Dăncilă.

Articolul precedentPreședintele Klaus Iohannis a retrimis Legea Offshore în Parlament
Articolul următorRecord istoric: Apple, prima companie care a depășit pragul de 1.000 de miliarde de dolari

Comments are closed.