Legea offshore a fost retrimisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis spre reexaminare, acuzând că nu asigură un cadru legal stabil și predictibil pentru evitarea potențialelor efecte negative, scrie G4Media.ro

Cele mai importante solicitări ale șefului statului:

  • dispoziții clare, lipsite de echivoc și cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, în sensul asigurării predictibilității necesare, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre;
  • legea trebuie reanalizată și din perspectiva unei potențiale încălcări a principiului neafectării veniturilor bugetare;
  • respectarea principiului bicameralismului;
  • asigurarea unui cadrul legal stabil și predictibil pentru evitarea potențialelor efecte negative.

Chiar principalul inițiator al legii, Liviu Dragnea, a anunțat pe 22 iulie, la România TV, că proiectul trecut pe repede înainte în 9 iulie prin Parlament, va fi modificat prin ordonanță de urgență pentru că nu sunt foarte bine definite „formulele de calcul”.

“Se fac discuţii acum pentru o posibilă Ordonanţă de Guvern în ceea ce priveşte legea offshore. Eu am spus, după adoptarea legii în Comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, s-au făcut modificări până în ultimele minute, au fost discuţii şi dezbateri. Ceea ce am pus în textul legii nu este foarte bine definit în anexa în care se stabilesc formulele de calcul. Mă interesează ca ceea ce s-a decis politic ca şi principii să fie puse foarte clar şi riguros în formule şi în texte, pentru că este o lege de importanţă uriaşă pentru România şi e bine să nu existe dubii, pentru că orice dubiu poate fi exploatat oricând de cineva cu rea credinţă, dintr-o parte sau alta. Vorbim de resursele României, vorbim de peste 400 de miliarde de metri cubi de gaze cel puţin, vorbim de zeci de miliarde pe care trebuie să le câştige statul român şi vorbim de câştigarea pentru prima dată a independenţei energetice”, a anunțat Dragnea.

Legea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră (offshore) a fost adoptată pe 9 iulie de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Printre cele mai importante modificări, impuse de Liviu Dragnea cu câteva ore înainte de votul final, se numără impozitarea suplimentară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România.

Companiile petroliere din Marea Neagră au reacționat negativ noul act normativ, despre care au spus că va descuraja investițiile și că va un impact negativ semnificativ asupra deciziilor de trecere la faza de exploatare.

”Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialul de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore”, au anunțat acestea într-un comunicat.

Și ALDE, partenerul de guvernare al PSD, s-a declarat nemulțumită de forma legii offshore. Vicepreședintele formațiunii Varujan Vosganian a criticat faptul că PSD le-a spus parlamentarilor ALDE că legea a fost convenită cu ”actorii pieței”, dar ”s-a dovedit că nu a fost așa”.

”Din cauza asta se discută acum despre modificarea actului normativ. Pentru o mai bună acuratețe e nevoie de discuții prealabile”, a mai spus Vosganian la Parlament.

Și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a criticat sâmbătă modul în care coaliția PSD-ALDE a trecut prin Parlament legea offshore în varianta propusă de Liviu Dragnea.

“Săptămâna trecută (…) Parlamentul a adoptat o nouă lege privind exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră. Preşedintele nu a promulgat-o încă, aşa că trebuie să am grijă, dar acel proiect de lege a fost prima dată prezentat publicului (…) luni, 9 iulie, la ora 15.00 şi adoptată la 22.00. Da, este foarte rapid, le dau credit pentru eficienţă, dar încalcă toate principiile transparenţei şi consultării”, a declarat Klemm, prezent la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, potrivit Agerpres.

 

Articolul precedentMinisterul Transporturilor propune noi reglementări pentru recepția lucrărilor de infrastructură
Articolul următorRectificare bugetară populistă. Nouă ministere pierd aproape 100 milioane lei

Comments are closed.