Un consorţiu norvegian a înaintat o ofertă de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie ale grupului austriac OMV, care nu include însă nici OMV Petrom, nici partea de operațiuni din Rusia, potrivit presei austriece.

Consorţiul care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, susţine cotidianul Kurier, citat de Agerpres.

Publicaţia austriacă precizează că oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia.

O sursă din industria de petrol şi gaze a confirmat pentru Reuters că există un interes din partea consorţiului norvegian pentru divizia de explorare şi producţie a OMV.

Atât Kurier cât şi sursa citată de Reuters susţin că acest consorţiu a spus că este capabil să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate pentru Guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.

Austria, țară fără ieșire la mare, se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti, în condițiile în care, înainte de războiul din Ucraina importa 80% din necesar.

Articolul precedentMarea Britanie are o inflaţie cu două cifre – record în ultimii 40 de ani! Scumpirile nu au atins încă vârful
Articolul următorRomânia ar putea fi OBLIGATĂ să dea gaze naturale altor state UE, dacă vor avea probleme la iarnă