România ar putea fi obligată să dea gaze naturale altor țări din UE, în această iarnă, dacă vor exista probleme de alimentare, pe fondul renunțării la livrările din Rusia. Decizia ar putea fi luată după reuniunea Consiliului European, care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Șefii de state și de guverne discută despre posibilitatea ca țările care rămân fără gaze naturale să primească de la alte țări ale Uniunii care au resurse.

Astfel, în noul regulament ar urma să fie incluse o serie de norme de solidaritate implicite între statele membre, în caz de penurie de aprovizionare, extinzând obligația de solidaritate și la nivelul statele membre care nu au  conexiune directă la magistralele europene, dar dispun de instalații de gaz natural lichefiat (GNL).

https://b3b37289a4551621c90c52509384c761.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Pentru a evita speculațiile la care ar putea apela furnizorii și producătorii europeni, Comisia vrea să reglementeze și un preț unic la nivelul întregii Uniuni Europene. Președinta CE Ursula von der Leyen a anunțat și o platformă comună prin care firmele din sectorul energetic vor putea cumpăra gaz

Articolul precedentNorvegienii ar vrea o parte din OMV, dar nu-i interesează Petrom și operațiunile din Rusia
Articolul următorDiscuții în coaliția de guvernare pentru revenirea la piața reglementată de energie electrică – Prețul: 1 leu/kw