Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, măsurile luate de Guvern în criza energetică din România, care afectează micii și marii consumatori. Astfel, prețurile energiei electrice și gazelor naturale vor fi plafonate, de la 1 aprilie, pe o perioadă de un an.

Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti  0,68 de  lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a anunțat Nicolae Ciucă luni seară.

Nicolae Ciucă a anunțat că se va continua cu ajutorul de stat pentru marile combinate.

„Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de  cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a precizat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a făcut câteva precizări după ce românii au început să-și facă stocuri la alimentele de bază, inclusiv ulei.

„Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile  noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Articolul precedentGermania și Franța pregătesc un sistem de compensații pentru carburanți
Articolul următorVIDEO Ministrul Muncii, detalii despre majorarea pensiilor și implementarea măsurilor din PNRR