Negocierile dintre Guvern și cei șapte administratori de fonduri private sunt în impas. În urma discuțiilor de ieri de la Palatul Victoria, Executivul a pus condiții pentru modificarea Ordonanței care instituie taxa pe lăcomie: administratorii pensiilor trebuie să prezinte o listă de obiectivele în care le vor finanța.

La întâlnirea de la Guvern au participat ministrul Finanțelor, consilierul Vioricăi Dăncilă, Darius Vîlcov, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și președintele ASF, Leonardo Badea.

Administratorii sunt nemulțumiți că trebuie să majoreze capitalul social cu 800 de milioane de euro până la finalul anului, dar jumătate din sumă trebuie depusă până la finalul lunii iunie.

Discuțiile fulger de la Guvern n-au ajuns însă la un consens. Guvernul admite că vrea să modifice OUG 114, dar doar după ce administratorii de pensii private vor investi în proiectele pe care le va realiza Cabinetul Dăncilă, prin partneriate public-private. Iar săptămâna aceata vor trebui să prezinte Guvernului și o analiză comparativă cu alte state în care investesc.

Recent, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a atras recent atenția că administratorii de fonduri de pensii private se gândesc să se retragă din România. La fel a făcut săptămâna trecută și Comisia Europeană, când a fost publicat raportul de țară, din cauza măsurilor fiscale recent adoptate de Guvern

 

Articolul precedentANAF scoate de pe „lista ruşinii” datornicii persoane fizice
Articolul următor2018 a fost un an prost pentru cei care au zburat cu avionul, întârzierile au atins nivel record