2018 a fost unul din cei mai slabi ani în materie de întârzieri de zboruri din ultimul deceniu, arată un studiu publicat miercuri de organizaţia Airlines for Europe (A4E), transmite AFP, citată de Agerpres.

Traficul aerian în Europa a cunoscut o creştere de 3,8% între 2017 şi 2018 însă „întârzierile au crescut cu 105%”, a anunţat organizaţia.

„Ineficacitatea spaţiului aerian european a costat Uniunea Europeană în 2018 aproximativ 17,6 miliarde euro (în creştere cu 28%) şi 334 milioane de pasageri (în creştere cu 26%) au fost afectaţi de întârzieri”, a anunţat Airlines for Europe, o asociaţie din care fac parte 15 dintre cele mai importante companii aeriene europene.

A4E a dat vina pentru această situaţie pe un cumul de factori „în special lipsa de personal de control aerian, grevele controlorilor precum şi structura ineficientă a spaţiului aerian european”.

„Această situaţie este ruşinoasă şi total inacceptabilă”, a criticat directorul general de la International Airlines Group, care a precizat că, în interval de patru ani, , numărul de întârzieri de zboruri datorate controlului aerian a crescut cu 279%.

A4E solicită în special actorilor politici să adopte măsuri pentru a accelera angajarea controlorilor aerieni, să centralizeze gestionarea traficului aerian european, să pună în practică un spaţiu aerian comun în cursul mandatului viitoarei Comisii Europene. De asemenea, A4E propune ca prestatarii de servicii de navigaţie aeriană să fie responsabili pentru indemnizaţiile acordate pasagerilor în cadrul regulamentului european 261/2004 ca urmare a perturbărilor provocate de controlul de trafic aerian.

Articolul precedentNegocierile dintre Guvern şi administratorii pensiilor private sunt în impas
Articolul următorIohannis retrimite Parlamentului Legea Bugetului