ANAF a modificat „listele ruşinii”, persoanele fizice care au obligații fiscale restante nu vor mai apărea pe liste publicate de instituţii, iar în cazul firemlor s-a mărit nivelul de datorie de la care sunt incluse pe lista datornicilor.

Prin OUG nr. 25/2018, s-a modificat art. 162 din Codul de procedură fiscală, în sensul că nu se va mai publica lista datornicilor persoane fizice, autoritățile fiscale publică doar lista datornicilor persoane juridice, arată consultantul fiscal Adrian Benţa.

Astfel, sunt publicate pe „lista ruşinii” doar persoanele juridice care, la finele unui trimestru înregistrează obligații fiscale restante mai mari de:

500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.

Tot ca și element de noutate, se modifică formatul tabelului în care se prezintă lista, acesta este unul mai ușor de urmărit, datoriile fiind prezentate în cascadă, cu sumă de totaluri centralizatoare.

În rest, se păstrează aceeași procedură de notificare a contribuabilului ce înregistrează obligații restante.

Contribuabilul are termen de 5 zile de la notificare pentru a prezenta autorității fiscale eventualele neconcordanțe, altfel se consideră că evidența autorității fiscale este corectă.

Ordinul ANAF nr. 509/2019 enumeră punctual și acele obligații fiscale ce nu sunt publicate în Lista datornicilor, cum sunt obligațiile fiscale pentru care s-au acordat înlesniri la plată.

Foarte important: Nu se consideră că un debitor înregistrează obligaţii fiscale restante în situaţia în care suma obligaţiilor fiscale datorate de debitor este mai mică sau egală cu suma de rambursat/restituit pentru care există cerere în curs de soluţionare şi cu sumele certe, lichide şi exigibile pe care debitorul le are de încasat de la autorităţile contractante.

Pe de altă parte, în lista obligațiilor bugetare restante vor fi înregistrate și amenzile neplătite, indiferent de tipul contravenției, mai arată analiza realizată de onsultantul fiscal Adrian Benţa

Articolul precedentScenariu halucinant! În ce buzunare vor intra banii de pensii din Pilonul II
Articolul următorNegocierile dintre Guvern şi administratorii pensiilor private sunt în impas