Preţul gazelor în Europa a urcat luni cu 30%, după ce Rusia a anunţat că livrările prin gazoductul Nord Stream rămân oprite pe termen nelimitat. Evoluția era anticipată, în condițiile în care cresc temerile legate de raţionalizarea consumului de gaze naturale în UE, pe timpul iernii. 

Luni dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat la 272 euro pentru un Megawatt oră (MWh). Cotaţiile pentru luna viitoare au urcat cu 23%, ajungând la 256 euro pentru un Megawatt oră,, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Unii analişti se aşteaptă la menţinerea preţurilor ridicate la gaze în septembrie, după începerea lucrărilor de mentenanţă la unitatea de procesare a gazelor Klrstr din Norvegia. În primăvară, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Sâmbătă, Rusia ar fi trebui să reia fluxurile prin gazoductul Nord Stream, dar a anunțat vineri că amână termenul, invocând o defecțiune la unica staţie de comprimare aflată încă în funcţiune.

Decizia a coincis cu anunţul G7 (principalele ţări industrializate din lume) privind un plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. 

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrilor Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Articolul precedentCorpul de Control, trimis de Sorin Grindeanu la Metrorex: Este imposibil să fie respectate jaloanele din PNRR
Articolul următorZona euro intră în recesiune – Se agravează criza costului vieții – Vești îngrijorătoare