NASA anunță primul elicopter care va zbura pe Marte. VIDEO

NASA va include un elicopter autonom, de dimensiuni mici, în cadrul Mars 2020, viitoarea misiune a agenției pe planeta Marte.

După ce va ajunge pe Planeta Roșie, aeronava va fi supusă unei campanii de testare de 30 de zile, pentru a demonstra că se poate călători în atmosfera marțiană cu un aparat de zbor mai greu decât aerul.

„Ideea unui elicopter care zboară pe cerul unei alte planete este palpitantă. Mars Helicopter reprezintă o promisiune pentru viitoarele noastre misiuni de știință, descoperire și explorare pe Marte”, a declarat Jim Bridenstine, official NASA, citat de Space.com.

Elicopterul, care a început să fie construit în 2013, cântărește 1,8 kilograme și are mărimea unei mingi de softball. Acesta va transporta celule pentru încărcare cu energie solară, precum și un mecanism de încălzire, pentru a suporta nopțile reci de pe Planeta Roșie. Va avea două lamele care se vor roti cu o turație 3.000 rotații pe minut, de 10 ori mai mare decât la un elicopter obișnuit, pentru a se putea menține în atmosfera subțire de pe Marte.

„Recordul de altitudine pentru un elicopter care zboară pe Pământ este de aproximativ 12.000 de metri. Atmosfera planetei Marte reprezintă doar 1% față de cea a Pământului, așa că atunci când elicopterul nostru se va afla pe suprafața marțiană, acest lucru va echivala cu a pluti la 30.000 de metri înălțime pe Terra”, a spus MiMi Aung, Mars Helicopter project manager la JPL (divizia Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA).

„Pentru a-l face să zboare la acea densitate atmosferică scăzută, trebuie să examinăm toate datele problemei, să-l facem cât mai ușor posibil, dar și cât mai puternic”, a adăugat Aung.

Mars 2020 este programat să fie lansat în luna iulie 2020 din stația aeriană Cape Canaveral, Florida. Misiunea urmează să ajungă pe Marte în februarie 2021.

Planeta Roșie va fi examinată cu 23 de camere, un microfon și un burghiu pentru colectarea probelor din interiorul solului. Vor fi căutate semne de mediu locuibil, precum și sit-uri care ar fi putut găzdui o viață microbiană.

Elicopterul va călători pe Marte atașat la naveta spațială. Când aceasta va atinge suprafața planetei, va pune elicopterul jos și se va deplasa la o distanță sigură de comenzile releului. Controlorii de pe Terra vor îndruma elicopterul către primul său zbor autonom.

Nu va exista un pilot, iar Pământul va fi la o distanță de câteva minute-lumină, astfel că nu va fi posibilă teleghidarea în timp real. În schimb, aeronava va avea capacitatea autonomă de a recepționa și interpreta comenzile de la bază, pentru ca apoi să zboare pe cont propriu.

Elicopterul va încerca să efectueze până la cinci zboruri, deplasându-se de fiecare dată mai departe, până la câteva sute de metri, și operând pentru mai mult timp, până la 90 de secunde. Va ajunge până la o înălțime de 3 metri, unde se va deplasa timp de aproximativ 30 de secunde.

Mars Helicopter este considerat un proiect cu risc ridicat, dar și cu un grad mare de utilitate. Dacă elicopterul nu reușește, aceasta nu va afecta restul misiunii Mars 2020. Dar dacă reușește, NASA va avea un nou instrument performant pentru a studia planeta Marte și pentru a accesa locații în prezent inaccesibile.

Articolul precedentExperții confirmă. Persoanele de peste 40 de ani ar trebui să lucreze doar trei zile pe săptămână
Articolul următorSe muta și cozile pe online? ANAF ajută la transmiterea declarației unice, dar pune în pericol plăţile taxelor via Net

Comments are closed.