Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României

Agenția de rating Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, a informat sâmbătă Ministerul de Finanțe, într-un comunicat de presă.

În următorii doi ani, agenția de rating prognozează o creștere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019.

„Anunțul Moody’s arată faptul că țara noastră are o creștere economică solidă, care se va menține și în următorii ani. Această perspectivă de creștere și nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească”, arată ministrul Finanțelor publice, Eugen Teodorovici.

Dintre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating, Ministerul de Finanțe enumeră: potențialul robust de creștere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale; capacitatea fiscală moderată, susținută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice; capacitatea instituțională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene; expunerea moderată la riscurile externe.

”Agenția de rating Moody’s menționează că factorii care pot duce la o îmbunătățire a ratingului de țară vizează măsurile fiscale și externe, însoțite de o mai mare predictibilitate și credibilitate a acestora”, precizează comunicatul.

Totodată, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung.

Articolul precedentDezastru economic: 140.000 de porci vor fi sacrificați la Brăila. Peste 150 de milioane lei pagubă
Articolul următorAproape 29.000 de locuri de muncă neocupate. 366.576 șomeri, la 31 iulie

Comments are closed.