Mitroi: Accesul la creditele cu dobândă 0% nu trebuie îngrădit de vârstă

Guvernul a inițiat un program de creditare cu dobândă 0% în cadrul căruia sumele ce pot fi împrumutate diferă în funcție de categoria de vârstă.

Iată însă că nu profesor de la ASE consideră că toți cetățenii trebuie să beneficieze de tratament egal, și nu să se aplice reguli diferite după anumite criterii.

„Acest program este foarte bine venit. Evident, dificultatea rezidă în principal în aplicarea lui, dar iniţiativa este necesară şi va fi bine primită. La toate facultăţile, noi cercetăm ştiinţific şi scriem de mult pe acest subiect esenţial al unei societăţi moderne – oferirea de către stat de facilităţi pentru dezvoltarea personală, antreprenorială sau profesională a unui individ sau grup”, a declarat analistul economic Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), pentru Agerpres.

„Accesul la această oportunitate nu trebuie îngrădit de vârstă, de gen sau de condiţie socială. Accesul la oportunităţi economice este marele atu al unei societăţi moderne capitaliste”, a mai spus Mitroi.

Profesorul și-a detaliat punctul de vedere.

„Tendinţa firească, intrinsec-naturală a capitalismului spre acumularea partinică a profitului trebuie compensată astăzi de politicile smart – economics ale statului modern. Acesta poate şi trebuie să intervină în redistribuţia socială mai echilibrată, mai inclusivă, mai acomodativă şi în grija pentru cei cu mai puţin noroc, cu mai puţine calităţi sau mai puţin privilegiaţi economic. Programul poate deschide oferta şi de alte iniţiative asemănătoare, de tipul finanţării accesului uşor şi ieftin la internet al tuturor”, a explicat Adrian Mitroi.

La sfârşitul lunii mai, vicepremierul Viorel Ştefan declara că Executivul ar urma să aprobe un program de creditare cu dobândă 0%, garantat de stat în proporţie de 80%, având ca obiectiv principal investiţia în educaţie, cultură, sănătate, sport şi locuinţe.

Oficialul a precizat că, în cadrul programului intitulat „Investeşte în tine”, creditul acordat pe o perioadă de 10 ani va fi de 40.000 de lei, cu posibilitatea de suplimentare cu 20.000 de lei pentru tinerii între 16 şi 26 de ani, şi de 35.000 de lei (cu suplimentare de 20.000 de lei) pentru persoanele cu vârsta între 26 şi 55 de ani.

Articolul precedent3,5 milioane de români muncesc afară, pentru țară
Articolul următorEfectul de bumerang. Tarife vamale majorate scumpesc whiskey-ul american

Comments are closed.