Efectul de bumerang. Tarife vamale majorate scumpesc whiskey-ul american

Majorarea taxelor vamale de către SUA a provocat scumpirea echipamentelor imortate de către producătorii de whiskey. Potrivit Reuteres creșterea costurilor distilatorului Adam Spiegel îi amenință planul de expansiune pe piețele externe.

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, producătorul american se vede, de asemenea, afectat de replica Uniunii Europene, care amenință cu represalii drept răspuns la politica tarigară vamală a S.U.A. Pentru profiturile Adam Spiegel asta înseamă o lovitură mortală. Odată cu creșterea taxelor vamale aplicate whiskey-ului, de o sticlă de Sonoma Rye și West of Kentucky Bourbon ar trebui să se scumpească cu 77,83 de dolari. Practic, brandurile de whiskey premium ar urma să devină inacceptabil de scumpe pentru cea mai mare parte dintre consumatorii europeni, chiar și pentru cei exclusivișiti.

 

Pe 1 iunie, președintele Trump a impus tarife vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din Mexic, Canada și Uniunea Europeană. Ca urmare, Spiegel se așteaptă ca factura sa pentru tancurile de fermentare din oțel comandate recent, în valoare de câteva sute de mii de dolari, să fie mai mare cu 50.000 până la 60.000 de dolari.

 

Dinamica exporturilor de băuturi spirtoase ale SUA către UE, sursa: reuters.com 

Cu aproape un sfert din vânzările sale având loc  în Europa, reducerea prețurilor suficient de mult astfel încât să compenseze creșterea tarifelor vamale, ar fi o piatră de moară pentru producătorul american, ale căror venituri totale se situează la doar câteva milioane de dolari pe an.

„Nu suntem o companie mare care să poată absorbi astfel de fluctuații imprevizibile”, a spus el, prezicând: „Whisky-ul american va deveni mai scump”.

Cu siguranță, afacerea lui Spiegel, Sonoma Distilling Co. din California, este un pește mic în lumea producătorilor de băuturi spirtoase. Dar companiile multinaționale care domină industria americană de whisky – în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru furnizori și triplu la comercianții cu amănuntul – se confruntă cu întrebări similare cu privire la un climat de afaceri incert, cu tarife impuse de către Uniunea Europeană, Canada, China și Turcia pentru importurile de whisky din SUA, cu începere din această săptămână.

Într-o scrisoare adresată joi secretarului de comerț al Statelor Unite, Wilbur Ross, susținând că aceste tarife „vor dăuna serios producătorilor”, Spirits Council, consiliul asociației patronale din industria băuturilor spirtoase din SUA, a menționat, printre altele, că 65% din exporturile globale de whisky ale Statelor Unite se confruntă în prezent cu riscul de a face față represaliilor în ceea ce privește tarifele vamale.

Conform Reuters, 95% din producția de bourbon, un important sortiment american de whisky, provine din Kentucky, statul sudic care l-a sprijinit masiv pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016.

Bourbon-ul, un care poate proveni doar din Statele Unite și care adesea este ceva mai dulce decât omologul său scoțian, a consemnat o răspândire din ce în ce mai mare, la nivel global, datorată, în mare parte, unei renașteri a cererii pentru cocktail-uri.

Exporturile au crescut cu 43%, ajungând la 1 miliard de dolari în ultimul deceniu, potrivit datelor statistice furnizate de Spirits Council. Aproximativ 59% din exporturi au fost trimise, anul trecut, către Uniunea Europeană.

Articolul precedentMitroi: Accesul la creditele cu dobândă 0% nu trebuie îngrădit de vârstă
Articolul următorTrump spulberă unitatea G7. „Trudeau e necinstit și slab”

Comments are closed.