Ministru britanic: „Reapar șansele încheierii unui acord pentru Brexit”. Lira sterlină crește

Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a declarat parlamentarilor europeni că se așteaptă ca acordul pentru Brexit încheiat de Mariea Britanie cu Uniunea Europeană să fie finalizat până la 21 noiembrie.

Raab a făcut publică această dată data într-o scrisoare către Hilary Benn, președintele comisiei Brexit a Parlamentului britanic, conform CNBC. În scrisoare, datată din 24 octombrie, se mai arată că „finalizarea este acum tangibilă și, deși încă mai sunt obstacole, nu poate fi dincolo de puterile noastre să le surmontăm”.

Negociatorul principal al Brexit din Marea Britanie a adăugat că un procent de 95% din aspectele acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană este soluționat, adăugând că UE a făcut, de asemenea, „progrese semnificative în ceea ce privește structura și domeniul de aplicare a viitorului acord”.

Punctul de îngrijorare cu privire la modul în care este tratată granița dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, și Irlanda, care este membră a Uniunii Europene, a determinat, anterior, blocajul negocierilor.

Raab a afirmat, în scrisoarea sa, că această chestiune este aproape de a fi rezolvată, deocamdată, deoarece ambele părți „sunt de acord cu principiul unor bariere vamale la nivelul întregului Regat”.

Sistemul de bariere vamale va menține în mod efectiv Regatul Unit în cadrul acordurilor europene – cum ar fi uniunea vamală și cel puțin anumite părți ale pieței unice din UE – dacă până la sfârșitul perioadei de tranziție nu se va găsi o soluție de liber schimb sau una tehnologică pentru problema frontierei Irlandei.

Graficul lirei sterline în raport cu dolarul, sursa: tradingeconomics.com

Cotația lirei sterline în raport cu dolarul s-a apreciat în sesiunea curentă cu peste o jumătate de procent, la 1,2760 de dolari pentru o liră.

Articolul precedentRezultatele financiare bune susțin creșterea prețului acțiunilor OMV Petrom
Articolul următorPovestea Bitcoin la împlinirea vârstei de 10 ani. Care sunt șansele reluării creșterii?

Comments are closed.