Povestea Bitcoin la împlinirea vârstei de 10 ani. Care sunt șansele reluării creșterii?

Acum zece ani, în timp ce Lehman Brothers își declara falimentul și economia globală intra în recesiune, ideea unei monede alternative începea să se contureze în mediul online.

Astfel s-a născut Bitcoin, pe 31 octombrie 2008 și, în ultimii zece ani, a evoluat de la un hobby prezent în rândurile programatorilor anti-sistem la un brand recunoscut de către toți participanții la piață și nu numai.

Prima și cea mai faimoasă monedă digitală a inițiat, anul trecut, un interes deosebit în rândul investitorilor de retail și, în ciuda faptului că a fost fondată cu scopul de a le ocoli , a atras atenția unora dintre cele mai puternice instituții financiare la nivel global.

Poate că cel mai derutant lucru despre Bitcoin este povestea originii sale. A fost inventat de un criptograf anonim, sub pseudonimul Satoshi Nakomoto. El, ea sau ei, a scris prima lucrare despre fondatoare acum un deceniu, de Halloween, susținând în mediul online că este un bărbat japonez. Dar unii au speculat ulterior faptul că acest lucru este puțin probabil, dat fiind faptul că a fost redactat într-o limbă engleză perfectă, în timp ce software-ul Bitcoin nu a fost etichetat în japoneză.

Teoriile conspirației sunt extrem de multe. Formulările și frazele britanice, cum ar fi „bloody hard” prezente pe forumurile online, au sugerat că Satoshi era englez, în timp ce datele desprinse din din e-mailuri sugerează că fondatorul ar putea fi american, irlandez sau finlandez. Conform CNBC, directorul executiv al Tesla, Elon Musk, este printre cei care au fost acuzați că ar fi  Satoshi, deși a negat acest lucru. În schimb, mulți alți indivizi care au „recunoscut” că sunt fondatorii Bitcoin au fost discreditați de atunci. Pe de altă parte, codul este atât de amplu, încât mulți spun că trebuie să fi fost scris de mai multe persoane.

Pe măsură ce Bitcoin a început să câștige popularitate, Satoshi a trimis un e-mail unui dezvoltator Bitcoin, spunând că „s-a reorientat către alte lucruri”. Satoshi a intrat in silenzion stampa pe forumurile publice din 2011 pasând sarcinile respective lui Gavin Andresen, inginer de software, care a devenit dezvoltatorul șef al codului open-source care gestionează protocolul bitcoin. Dar Nakamoto nu a plecat cu mâna goală. Sergio Demian Lerner, cercetător argentinian, a estimat că Nakamoto a acumulat aproximativ un milion de Bitcoin înainte de a dispărea.

La prețurile de acum, valoarea deținerii s-ar situa în jurul valorii de 6,2 miliarde de dolari.

Până în 2017, investitorii au utilizat Bitcoin mai degrabă ca un pariu speculativ decât ca un vehicul pentru a cumpăra bunuri și servicii. Moneda virtuală a fost comparată cu aurul digital – cu o ofertă limitată (există doar 21 de milioane de Bitcoin, dintre care 17 milioane au fost deja minate și exploatate) și având potențialul de a fi o investiție alternativă și o monedă sigură în perioade turbulente ale piețelor bursiere. Această utilizare pare, totuși, mai puțin probabilă, deoarece prețul unui Bitcoin  nu a reușit să-și revină la valorile precedente chiar și în climatul războaielor comerciale, a preocupărilor privind Brexit și a luptei împotriva monedelor clasice globale.

Bitcoin a început anul trecut la o valoare de 1.000 de dolari și, până în decembrie, ajunsese să se tranzacționeze la peste 19.000 de dolari, ceea ce înseamnă că, în 2017, creșterea a fost de 1.300 la sută, potrivit CoinDesk. De atunci însă, a scăzut cu peste 60% situându-se în prezent în jurul valorii de 6.300 de dolari.

Graficul zilnic al Bitcoin, sursa: Metatrader WebTrader

Am stat de vorbă cu Mihai Tone, director Bitcoin România despre această aniversare și despre evoluția Bitcoin.

Liviu Moldovan: Ce simți acum, la aniversarea de 10 ani a Bitcoin?

Mihai Tone: Ne bucurăm ca ajuns să putem sărbători o decadă de la înființarea Bitcoin și avem așteptări foarte mari în ceea ce privește viitorul acestei criptomonede, atât din punctul de vedere al cotației, cât și din cel al volumelor de tranzacționare.

LM: În regulă însă, în ultimele două luni, cotația Bitcoin s-a înscris într-un canal orizontal foarte îngust. În plus, în zilele recente, odată cu creșterea fulminantă a volatilității din piețele de capital, reacțiile din piața cripto au fost extrem de reduse. Din ce cauză?

MT: În primul rând, criptomonedele operează puțin diferit față de piețele tradiționale, în sensul în care nu sunt corelate în mod direct. Din punctul meu de vedere, tendința descendentă s-a cam terminat, adică am intrat în faza de epuizare a trendului descendent prin această stagnare. Sigur, mai pot apărea tendințe pe termen scurt de scădere, dar nu cred că se va relua trendul. Este probabil ca, într-un termen de 6-10 luni, cotația Bitcoin să atingă maximele anterioare și, ulterior, să le și depășească. Dar, pentru aceasta, trebuie mai întâi să depășească faza actuală de stagnare”.

LM: Mulțumesc, Mihai Tone, pentru opinii.

MT: Și eu îți mulțumesc.

Articolul precedentMinistru britanic: „Reapar șansele încheierii unui acord pentru Brexit”. Lira sterlină crește
Articolul următorBirocrația trage în jos România. Am coborât 7 locuri în topul „Doing Business”

Comments are closed.