Taloanele de pensii ar putea deveni în scurt timp istorie. Pe măsură ce tot mai mulți pensionari își încasează banii pe card, se informatizează și sistemul de comunicare cu beneficiarii pensiilor.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică seara, într-o emisiune TV, că analizează eliminarea taloanelor de pensie, adăugând că acest lucru va fi posibil numai după integrarea sistemului informatic şi după ce mai „debirocratizăm un pic”.

„Este o discuţie în sensul acesta, dar mai trebuie să dureze un pic până integrăm acel sistem informatic şi până mai debirocratizăm un pic, ca să nu-i mai cerem pensionarului cuponul la fiecare chestiune şi atunci cu siguranţă vom ajunge să eliminăm aceste cupoane în timp. Încă mai avem oameni în vârstă, de la ţară, care vor aceste cupoane”, a precizat Budăi.

Întrebat dacă se va emite o nouă decizie de pensionare odată cu majorarea punctului de pensie, ministrul a precizat că nu se vor face acele cheltuieli pentru emiterea unei noi decizii, dar drepturile pensionarilor după această majorare se vor achita începând cu data de 1 septembrie.

„Dacă ne referim strict la majorarea punctului de pensie nu vom emite o nouă decizie de trimis acasă, nu vom mai face acele cheltuieli. Drepturile se achită începând cu data de 1 septembrie. Dacă vorbim de această majorare, toţi pensionarii vor primi începând cu luna aceasta noua valoare a pensiei, pentru că pensiile se plătesc lună de lună, nu se plătesc ca la salariu luna următoare pentru luna anterioară”, a răspuns ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupe speciale de muncă, Budăi a anunţat că încă se lucrează la aceste date, iar numărul celor care sunt în această categorie se ridică la 63.000.

„S-a trecut în legislaţie cifra de aproximativ 100.000 de astfel de pensionari, pentru că trebuia să facem o estimare economică, dar acum văzând şi făcând nu vom atinge această cifră 100.000. Suntem la 63.000 şi încă lucrăm la aceste date”, a precizat Marius Budăi.

Articolul precedentCâți români mai au credite în franci elvețieni
Articolul următorConsumatorii români vor putea să își schimbe furnizorul de gaze sau energie electrică în 24 de ore