Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, principalele modificări care vor fi aduse OUG 114, între acestea fiind eliminarea plafonelor la energie electrică şi gaze şi eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie.

”Prin proiectul de modificare a OUG 114, dorim să ajungem, în 2021, la o piaţă liberă, la o piaţă care să nu mai aibă distorsiuni”, a declarat Virgil Popescu, precizând că în şedinţa de Guvern a fost o primă lectură a proiectului de lege pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

”Am prezentat Cabinetului principalele modificări pe care dorim să le facem şi care dorim să fie promovate în piaţă, astfel încât efectele dezastruoase pe care Ordonanţa 114 le-a avut asupra domeniului energetic să fie ridicate”, a declarat Virgil Popescu, vineri seară, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul a explicat că se propune eliminarea plafoanelor la energie electrică şi gaze, pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020.

De asemenea, s-a discutat despre eliminarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, ”o taxă care a crescut inutil factura românilor”.
”O taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE, bani care stau în conturi şi nu produc absolut nimic. Am propus Guvernului ca cu aceşti bani să se poată efectua proiecte în zona de energie, proiecte în zona de eficienţă energetică şi să îi putem folosi şi pentru consumatorul vulnerabil, pentru că, tot în cursul anului 2020, vom defini consumatorul vulnerabil şi schema de finanţare a acestuia”, a mai spus ministrul Econimiei.

Virgil Popescu a explicat că, prin OUG 114, ”independenţa reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul şi Guvernul au intervenit şi au impus o rată a rentabilităţii de 6,9% la companiile de distribuţie din energie electrică şi gaze naturale”.

”O rată nu poate fi impusă de Guvern şi Parlament şi trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat şi această barieră şi am redat independenţa reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată de rentabilitate. Aici avem de examinat, ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilităţii de 6,9%”,a mai afirmat ministrul.

”Prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a Ordonanţei 114, dorim să ajungem în 2021 la o piaţă liberă, la o piaţă care să nu mai aibă distorsiuni, o piaţă în care preţul la consumatorul casnic să nu crească şi vă spun cu fermitate că nu vom avea creşteri de preţ de la 1 ianuarie, opiaţă în care preţul la consumatorul casnic reglementat de ANRE să nu fie mai mare decât preţul pe piaţa concurenţială”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Ministrul a explicat că Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru modificarea OUG 114.

”Toate repercusiunile pe care 114 le-a făcut în piaţă vor fi înlăturate prin aceste măsuri pe care le vom lua săptămâna viitoare. Eu cred că, după ce se va fi aprobat acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, piaţa va reveni uşor, uşor la normal, iar România va reveni acolo unde este locul, o ţară independentă din punct de vedere al energiei electrice şi a gazelor naturale”, a încheiat ministrul.

viewscnt

Articolul precedentAnunț de ultimă oră de la Guvern. Ce se întâmplă cu pensiile private?
Articolul următorCe schimbă și ce păstrează Guvernul Orban din controversata OUG 114/2018 a lui Vâlcov și Teodorovici