Modificările care vor fi aduse controversatei Ordonanțe de urgență OUG 114/2018 a lui Darius Vâlcov și Orlando Teodorovici au fost parcurse într-o primă lectură în ședința de guvern de vineri seara.

 

Celebra OUG 114/2018 este schimbată radical la exact un an după aprobarea ei în ședința-surpriză de guvern de la finalul lui decembrie 2018.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, principalele modificări care vor fi aduse OUG 114, între acestea fiind eliminarea plafonelor la energie electrică şi gaze şi eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie.

Ministrul Economiei a anunţat că a propus ca proiectul de lege de modificare a OUG 114 să conţină ridicarea barierelor de preţ la producător „pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”.

„În ambele zone – şi de energie electrică, şi de gaze naturale -, OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a declarat Virgil Popescu, vineri seară, la finalul şedinţei de guvern.

Ministrul Economiei a vorbit şi despre ridicarea taxei de 2% impusă companiilor din energie pe cifra de afaceri, „o taxă în urma căreia s-au strâns peste 600 de milioane de lei în conturile ANRE”.

„Am propus Guvernului ca, cu aceşti bani, să se poată efectua proiecte în zona de energie, de eficienţă energetică şi să-i putem folosi şi pentru consumatorul vulnerabil, pentru că tot în cursul anului 2020 ne-am propus să definim consumatorul vulnerabil şi schema de finanţare a acestuia”, a adăugat Popescu.

 

Virgil Popescu a explicat că, prin OUG 114, „independenţa reglementatorului a fost afectată, iar Parlamentul şi Guvernul au intervenit şi au impus o rată a rentabilităţii de 6,9% la companiile de distribuţie din energie electrică şi gaze naturale”.

„O rată nu poate fi impusă de Guvern şi Parlament şi trebuie calculată în baza unor norme de către ANRE. Am ridicat şi această barieră şi am redat independenţa reglementatorului, urmând ca, în 90 de zile de la 1 ianuarie, să creeze noul cadru de reglementare pentru această rată de rentabilitate. Aici avem de examinat, ori cu 31 martie, ori cu 1 iulie să ridicăm această rată a rentabilităţii de 6,9%”,a mai afirmat ministrul.

„Prin toate aceste măsuri pe care le luăm prin proiectul de modificare a Ordonanţei 114, dorim să ajungem în 2021 la o piaţă liberă, la o piaţă care să nu mai aibă distorsiuni, o piaţă în care preţul la consumatorul casnic să nu crească şi vă spun cu fermitate că nu vom avea creşteri de preţ de la 1 ianuarie, opiaţă în care preţul la consumatorul casnic reglementat de ANRE să nu fie mai mare decât preţul pe piaţa concurenţială”, a mai afirmat Virgil Popescu. Ministrul a explicat că Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru modificarea OUG 114.

„Toate repercusiunile pe care 114 le-a făcut în piaţă vor fi înlăturate prin aceste măsuri pe care le vom lua săptămâna viitoare. Eu cred că, după ce se va fi aprobat acest proiect de lege prin asumarea răspunderii, piaţa va reveni uşor, uşor la normal, iar România va reveni acolo unde este locul, o ţară independentă din punct de vedere al energiei electrice şi a gazelor naturale”, a încheiat ministrul.

Ce se schimbă la Pilonul II de pensii

Cerinţa de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă prin modificările la OUG 114, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„Un alt capitol important de prevederi din Ordonanţa 114, cele privitoare la Pilonul II de pensii, se modifică prin proiectul de lege dezbătut astăzi în şedinţă de Guvern, după cum urmează. Sunt patru condiţii esenţiale care au afectat grav funcţionarea fondurilor de administrare a Pilonului II de pensii şi prin proiectul de lege dezbătut în această seară aceste prevederi se modifică radical, respectiv cerinţa de majorare suplimentară a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abrogă şi se revine la condiţia din Legea 411/2004 care cerea o constituire a unui capital de 4 milioane de euro la deschiderea unui Pilon de administrare a pensiilor private”, a declarat Ionel Dancă, vineri seară, la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte opţionalitatea contribuabililor între Pilonul I şi Pilonul II de pensii, dat fiind faptul că „aceasta nu a funcţionat în realitate, numărul celor care au făcut o astfel de alegere este infim, această prevedere se abrogă de asemenea”.

Dancă a menţionat că s-au făcut propuneri de modificare şi privind comisioanele de administrare.

„Comisionul de administrare de până la 1% din valoarea contribuţiilor virate la Pilonul II de pensii, vorbim de comisionul de administrare legat de contribuţiile care se virează şi care era de până la 1%, se diminuează la 0,5%, iar din aceşti 0,5%, 0,1 puncte procentuale reprezintă comisionul pe care-l încasează Casa Naţională de Pensii, spre deosebire de 0,5 puncte procentuale cum era prevăzut în OUG 114. Şi, de asemenea, taxarea activităţii de administrare a fondurilor de pensii private de către ASF se limitează la 10% din costurile de administrare ale acestor fonduri”, a mai declarat şeful Cancelariei premierului.

Ce se întâmplă cu salariile din Construcții

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat luni, într-o conferință de presă, că Guvernul își va asuma răspunderea pe modificarea OUG 114, cu o singură excepție: prevederile legate de construcții.

Prin OUG 114 s-a introdus un salariu minim în sectorul construcțiilor, iar angajații au fost exceptați de la plata unor impozite și contribuții sociale. Măsura a dus la creșterea veniturilor nete din domeniu, fără a crește presiunea pe angajatori.

„Am decis o asumare a răspunderii pe OUG 114, sa fie abrogate toate prevederile ticăloase, cu o excepție, este vorba de sectorul constructiilor, unde s-au produs efecte pentru angajați. OUG 114, ordonanța ticăloasă, a condus la creșterea de prețuri, veniturile au crescut, dar prețurile au crescut facturile”, a declarat luni Raluca Turcan.

Guvernul PSD a stabilit prin Ordonanța nr. 114 din 28 decembrie 2018 ca salariul minim în domeniul construcțiilor să crească la 3000 de lei pe lună. Guvernanții au făcut asta după ce au declarat sectorul construcțiilor sector prioritar, de importanță națională pentru economia românească pe următorii 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2019.

Împreună, angajații și angajatorii din construcții au cerut menținerea facilităților acordate acestui sector prin OUG114/2018.

În afara mult contestatelor prevederi ce vizează companiile bancare, din energie și telecomunicații, această ordonanță conține și modificări fiscale importante pentru construcții, sector declarat de autorități ca fiind prioritar.

Reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor din construcții au transmis un mesaj public în vară subliniind rolul vital al prevederilor din OUG 114 referitoare la sectorul construcțiilor. Ei atrag atenția că ordonanța a avut efecte majore pozitive atât pentru constructori, cât și pentru mediul de afaceri și pentru întreaga economie. Abrogarea prevederilor OUG 114 ar însemna un puternic impact negativ care va duce sectorul construcțiilor într-o situație dezastruoasă.

Articolul precedentMinisterul Economiei propune eliminarea plafoanelor la energie electrică şi gaze
Articolul următorGermania are nevoie de forță de muncă calificată din alte țări. Lege favorabilă pentru imigranți de la 1 martie 2020