Metamorfoza turismului românesc. De la borcanul cu cârnați în untură, la all inclusive

Atitudinea turiștilor români în ultimele peste două decenii s-a modificat radical, cu schimbarea totală a comportamentului vechi de vacanță, prin trecerea de la mâncarea la pachet în geamantan, la serviciile moderne all inclusive și preferințe pentru hoteluri de patru și cinci stele, arată o analiză publicată de tour-operatorul Christian Tour.

”Dacă, în urmă cu 21 de ani, românii plecau în vacanțe cu autocarul, dormeau în hoteluri ieftine și își luau borcane cu mâncare în bagaje, în prezent, caută mai ales vacanțe all inclusive în hoteluri de 4 și 5 stele și destinații din Turcia până în China și din Thailanda până în Cuba ori Republica Dominicană”, relevă analiza.

“În 1997, când am înființat agenția, puțini români își permiteau să plece în vacanță. Pachetele turistice erau scumpe, ceea ce transforma dorința de a vedea Parisul, de pildă, într-un vis greu de atins. Românii călătoreau cu autocarul până la Paris, dormeau în hoteluri de două stele, dar a doua zi puteau vedeau Turnul Eiffel și Champs Elysees, locuri pe care le știau doar din poze”, spune Cristian Pandel, proprietarul Christian Tour și acționarul majoritar al companiei, citat de Profit.ro.

În prezent, românii preferă pachetele care includ transport cu avionul, datorită duratei scurte a călătoriei, și solicită hoteluri bune, cu servicii de calitate.

În vacanțele de tip circuit cultural vor ca ghizii să fie foarte bine pregătiți și confruntă permanent informațiile pe care aceștia le furnizează cu ceea ce au citit pe internet înainte de a pleca de acasă. Datorită internetului, cer și pauze mai dese pe traseu pentru a face fotografii și a le posta pe rețelele de socializare;

Datorită internetului, cer și pauze mai dese pe traseu pentru a face fotografii și a le posta pe rețelele de socializare; inclusiv turiștii seniori care călătoresc alături de Christian Tour au conturi pe rețelele de socializare pentru a pune poze din locurile vizitate.

Tehnologia are un cuvânt de spus și în ceea ce privește suvenirurile cu care românii revin din vacanțe. Astfel, dacă în urmă cu 21 de ani, cei care călătoreau peste granițe cumpărau din destinațiile vizitate mai ales “suveniruri culinare” precum brânză din Franța, ulei de măsline din Grecia, tocănițe de legume din Bulgaria, acum alocă bani pentru telefoane mobile, camere foto sau chiar laptopuri. Se cumpără și parfumuri, produse cosmetice și bijuterii.

În cei 21 de ani de activitate a agenției, circa 1,5 milioane de români au ales să își facă vacanțele alături de Christian Tour, prima agenție de turism care a lansat pe piață pachete în destinații precum Zakynthos și Gran Canaria și a creat pachete speciale pentru seniori.

Articolul precedentApple pregătește intrarea pe piață cu un automobil inteligent, producție proprie
Articolul următorRevoluție pe Wall-Street: Trump vrea să modifice sistemul de raportări financiare pe Wall-Street

Comments are closed.