Cine este Meng Wanzhou, femeia care ar putea reaprinde războiul dintre Trump şi China

Războiul comercial dintre SUA şi China ar putea fi realimentat de arestarea fiicei fondatorului Huawei, Meng Wanzhou.

Exact în ziua în care Donald Trump și Xi Jinping, preşedintele Chinei, au semnat la Buenos Aires un armistiţiu în războiul comercial, la aproximativ 7000 de mile distanță autoritățile canadiene o arestau-o pe fiica fondatorului Huawei.

Arestarea lui Meng Wanzou amenință acum să arunce în aer conflictul comercial dintre SUA și China, potrivit Bloomberg, cu toate că pieţele au reacţionat pozitiv după acordul temporar convenit în Argentina.

Nu este clar care este implicarea lui Trump în arestarea din 1 decembrie, dacă a intervenit în vreun fel, potrivit Bloomberg.

SUA au solicitat extrădarea lui Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei Technologies, după ce au convins Canada să o reţină pe 1 decembrie în legătură cu încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului. China a reacționat furibund miercuri, cerând ca Meng Wanzhou să fie eliberată.

Meng Wanzou, în vârstă de 46 de ani, este una dintre cele mai bine văzute femei de afaceri din China, numele ei apărând în topurile de profil din ţara asiatică.

Tatăl ei este „campion naţional” în susţinerea eforturilor preşedintelui Xi de a menţine China independentă în tehnologiile strategice.

„Momentul și modul în care s-a produs arestarea sunt șocante”, a declarat Andrew Gilholm, directorul Control Risks Group. „Nu se întâmplă frecvent ca expresia OMG să aparî în discuțiile noastre interne pe e-mail“, a mai spus analistul.

Meng Wanzou lucrează din 1993 în compania fondată de tatăl ei. Absolvemtă a unui master la Universitatea Huazhong de Știință și Tehnologie, Meng a deținut funcția de director al Departamentului Internațional de Contabilitate, CFO al Huawei Hong Kong și președinte al departamentului de contabilitate.

Pe lângă poziţia de director financiar, Meng Wangzou este şi vicepreședinte al board-ului Huawei.

Articolul precedentAcţiunile Deutsche Bank au atins un minim istoric, acţionarii sunt îngrijoraţi
Articolul următorFranţa vrea să impoziteze giganţii din domeniul online