Meciul SUA-UE ”taxe contra taxe” a ajuns la scorul de 300 la 300

Uniunea Europeană avertizează Statele Unite că impunerea de taxe vamale pentru autoturisme și piese de mașini ar afecta propria industrie a automobilelor și ar putea conduce la contramăsuri din partea partenerilor comerciali ai SUA în valoare de 294 de miliarde de dolari.

Într-o prezentare de 10 pagini adresată Departamentului Comerțului din Statele Unite, Uniunea Europeană a declarat că tarifele vamale pentru autoturisme și piese de mașini sunt  nejustificate și nu au sens economic.

Departamentul de Comerț a lansat, pe 23 mai, o investigație la inițiativa președintelui Donald Trump, care a criticat în mod repetat UE cu privire la excedentul său comercial cu Statele Unite și pentru taxele de import mai mari pentru autovehicule. UE are o taxă de 10%, în comparație cu 2,5% pentru mașinile care intră în Statele Unite.

Trump a declarat săptămâna trecută că guvernul a finalizat studiul și a sugerat că Statele Unite vor lua măsuri în curând, amenințând că vor impune un tarif de 20% pe toate mașinile asamblate în UE.

Comisia Europeană, executivul UE care gestionează activitatea comercială pentru întreg blocul comunitar, a declarat, luni, că încearcă să convingă omologii săi din S.U.A. că impunerea unor astfel de tarife ar fi o greșeală.

„Nu vom precupeți nici un efort, fie la nivel tehnic, fie politic, pentru a împiedica acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene reporterilor, adăugând că vizita președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, la Washington, în cursul acestei luni, va avea ca scop stoparea oricăror tarife noi impuse de SUA.

În 2017, blocul comunitar a exportat autoturisme în valoare de 37,4 miliarde de euro, în timp ce SUA au exportat în valoare de 6,2 miliarde de euro.

Documentul menționat relevă faptul că firmele din UE se apropie de o producție de 2,9 milioane de automobile pe teritoriul Statelor Unite, asigurând astfel 120.000 de locuri de muncă, sau chiar 420.000 în cazul în care sunt incluși și  dealer-ii de autoturisme și comercianții de piese de schimb.

În plus, introducerea de noi tarifele pentru autoturisme și piese auto ar putea submina producția auto americană prin impunerea unor costuri mai mari producătorilor din SUA. UE a calculat că un tarif de 25% ar avea un impact negativ inițial de 13-14 miliarde dolari asupra produsului intern brut al SUA, fără o îmbunătățire a soldului contului său curent.

Articolul precedentSăptămână încărcată la BNR. Vezi ce decizii importante sunt așteptate
Articolul următor”Cum ți-o fi norocul” sau ce reprezintă raportul un medic la 335 locuitori

Comments are closed.