Conform datelor statitice publicate ieri, în anul 2017, în România un medic asigură servicii medicale pentru 335 de locuitori. Aceasta reprezintă raportarea la populația țării a celor 58,6 mii medici de rețeaua de sănătate. E mult sau puțin?

Această măsură o dă comparația cu situația consemnată de datele Eurostat. România nu are cei mai puțini (evident, nici ce mai mulți) medici din UE, raportat la 100.000 locuitori. Dar calitatea actului medical, prin perspectiva sănătății populației, nu are corespondent în acest indicator.

Realitatea Financiară a comparat datele INS cu statistica Eurostat, tot pentru 2017 (vezi tabelul atașat).

Dacă un medic român asigură servicii pentru 335 de locuitori, aceasta înseamnă ca număr de 300 medici corespund la 100.000 locuitori. Un număr egal de medici la 100.000 de locuitori are și Belgia. Aproximativ 300 de medici la 100.000 de locuitori mai  sunt și în Ungaria.

O singură țară din UE are un număr aproape egal cu cel al medicilor noștri: Olanda. Dar la olandezi raportul este de 347,5 medici la 100.000 locuitori.

Țările cu mai mulți doctori la 100.000 locuitori sunt Grecia, Austria, Germania, Franța, Italia. Dacă despre asistența medicală din Grecia se cunosc puține lucruri, despre cea din celelalte se știe că este de o calitate indiscutabilă. Această comparație arată că numărul de medici raportat la 100.000 de locuitori poate fi relevant dar nu oferă explicația stării de sănătate precarea a populației din România.

Mai important decât numărul medicilor este calitatea actului medical. Pentru sănătatea populației importantă este pregătirea medicului, dotările de care beneficiază în exercitarea profesiunii sale, informarea legată de prevenție a populației și suportulstatului, care își optimizează cheltuielile bugetare aigurând în primul rând prevenția prin pachetul de servicii medicale oferite plătitoriilor de contribuții de asigurări de sănatate. Atfel spus nivelul cheltuielior per capita din bani publici (și privați) pentru ca populația sa beneficieze de servicii medicale de calitate. Or, la acest capitol România este la coada clasamentului. Trăim în țara în care cuvântul de ordine este: ”Cum ți-o fi norocul.”

Faptul că mai sunt doctori care fac minuni, acesta este aproape meritul lor exclusiv. Atâta timp căteva zeci medici pe fiecare specialitare sunt cei spre care se îndreaptă speranțele a sute de mii de oameni,  raportul de un medic la 335 persoane (egal cu 300 medici la 100.000 persoane) este irelevant. În realitate, discrepanțele dintre Capitală (alături de trei orașe, câte unul pentru fiecare punct cardinal), și restul țării fac ca acest raport sa fie cu mult mai mic decât cel statistic; poate 100 de medici la 100.000 persoane, sau și mai puțin. Doar așa se poate explica procentul de 50% mortalitate ce ar putea fi evitată, dar din păcate nu este.

 

Articolul precedentMeciul SUA-UE ”taxe contra taxe” a ajuns la scorul de 300 la 300
Articolul următorSarbătorile au întreținut creșterea cifrei afaceri din comerț cu 4,1%, în mai

Comments are closed.