Mașinile diesel au avut o cotă de piață de 25.3% în primele nouă luni ale anului, în contextul în care mașinile pe benzină reprezintă 71% din total. Între timp, cota de piață a mașinilor electrice și hibride s-a stabilizat la 3.7%.

Piața auto din România a început să se stabilizeze în ceea ce privește preferințele clienților pentru sistemele de propulsie.

Datele publicate în această săptămână de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pentru luna septembrie au condus la schimbări minore comparativ cu primele opt luni ale anului.

Astfel, în luna septembrie, românii au cumpărat 11.333 de mașini pe benzină, corespunzător unei cote de piață de 69.7%. Între timp, doar 4.268 de români au mizat pe mașini diesel, iar cota de piață a acestora a fost de 26.3%, în timp ce mașinile electrice și hibride au atras 652 de clienți, corespunzător unei cote de piață de 4%.

Pe baza acestor date, APIA menționează că la nivelul primelor nouă luni ale anului mașinile pe benzină continuă să domine cu 71%, procent foarte apropiat de cel din perioada ianuarie-august (71.1%), dar în creștere semnificativă comparativ cu perioada similară a anului trecut (60.6%).

Același lucru este valabil și în cazul mașinilor diesel, care au avut o cotă de piață de 25.3% în primele nouă luni ale anului. Practic, cota de piață  mașinilor diesel a crescut cu numai 0.2 puncte procentuale comparativ cu ianuarie-august.

Interesant este că, în cazul mașinilor electrie și hibride, cota de piață a fost de 3.7%, în scădere de la cota de 3.8% înregistrată în perioada ianuarie-august. Explicația este dată de faptul că luna august a fost una record pentru acest segment, când 5.4% dintre clienți au ales o mașină electrică, plug-in hybrid sau hibridă.

Pe baza acestor date, APIA anticipează o ușoară creștere a vânzărilor de mașini diesel în ultimele trei luni ale anului.

„În septembrie, ponderea motorizărilor diesel a crescut cu un punct procentual față de cota avută în luna august, iar trendul pe care îl remarcăm în acest an începând cu luna aprilie este unul crescător, ceea ce arată o posibilă consolidare în lunile următoare”, menționează oficialii APIA.

Articolul precedentIAR ar putea să nu mai producă elicoptere la Brașov
Articolul următorGrupul Volkswagen a vândut peste 8 milioane de mașini în primele 9 luni