Reprezentanţii industriei HoRa au solicitat vineri, la întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, ca restaurantele să funcţioneze asemeni școlilor, în două scenarii, dictate de incidența cazurilor de îmbolnăvir.

Preşedintele patronatelor din domeniu, Dragoş Petrescu, a argumentat că autoritățile au acționat arbitrat atunci când au decis reînchiderea restaurantelor.

„Cel puţin la Bucureşti, acest coeficient de 1,5 la mia de locuitori se aplică unei populaţii de aproximativ 1,8 milioane locuitori, ceea ce nu mai este cazul în Bucureşti. (…) Noi am solicitat să trecem pe modelul pe care funcţionează şi şcolile, să avem două etape: până la 1,5 la mie şi între 1,5 la mie şi 3 la mie să se poată funcţiona cu restricţii în interiorul restaurantelor, iar peste 3 la mie să fie măsuri mai restrictive decât ce am avut până acum”, a afirmat Petrescu la un post TV.

După discuția de vineri cu premierul Ludovic Orban, reprezentanții industriei ospitalității au primit promisiunea ca până marţi să lie se ofere un răspuns, în funcție de noile date oferite și de evoluția situației epidemiologice până în acel moment.

O altă solicitare HoRa este ca guvernul să acorde un ajutor de stat care să acopere 20% din scăderea vânzărilor față de anul trecut. În plus, acest sprijin ar trebui să completeze măsura deja aplicată de susținere, de către stat, a şomajului tehnic.

Conform datelor prezentate de preşedintele Hora, din 12.000 de restaurante câte existau în Bucureşti anul trecut, 4.000, adică 30%, s-ar fi închis, iar celelalte sunt și ele în pragul falimentului, mai ales după impunerea celui de-al doilea val de restricții.

Articolul precedentZiua internațională a sănătății mintale. Cum gestionăm stresul provocat de problemele financiare
Articolul următorRomgaz va livra ELCEN gaze naturale în valoare de aproape 110 milioane de euro