Directorii firmelor din România estimează o creştere a preţurilor şi o stagnare a angajărilor în construcţii până în aprilie, dar şi o creştere moderată a activităţii în industrie şi servicii, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În activitatea de construcţii, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, că se va înregistra  o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +26%).

În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%).

”Dintre activităţile care vor înregistra tendinţă de creştere, cea de fabricare a băuturilor va avea tendinţa de creştere cea mai mare (sold conjunctural +37%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +33%)”, se arată în comunicat.

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii aşteaptă, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%)

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

”În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +13%)”, se arată în comunicat.

Articolul precedentGuvernul cere bani de la populaţie. O nouă emisiune de titluri de stat în martie
Articolul următorGrupul financiar din care face parte și BCR a raportat un profit în creștere cu 36%