Piața bancară europeană a fost zguduită de multiple scandaluri în ultimul an, însă efectele au fiost mai mici decât anticipau analiștii financiari. Multe grupuri bancare au reușit să genereze profituri în creștere.

Grupul financiar austriac Erste, din care face parte şi BCR, a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut, faţă de anul anterior, un avans de 36,3% al profitului net, până la 1,793 miliarde euro, în condiţiile în care activele totale s-au apropiat de 240 miliarde euro.

Astfel, valoarea activelor a crescut anul trecut cu 7,3%, până la la 236,8 miliarde euro. Avansul a venit în contextul în care atât depozitele, cât şi creditele au crescut cu 7%, potrivit directorului general al grupului, Andreas Treichl.

”Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţiei, astfel că cererea clienţilor pentru credite de locuinţe şi de consum a rămas solidă. Depozitele au continuat să crească puternic, ceea ce subliniază, pe de o parte, încrederea pe care clienţii noştrio au în noi, ca instituţie cu o istorie de 200 de ani, dar reflectă şi eşecul pieţelor de capital de a oferi o alternativă convingătoare la carnetele de economii. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeşte riscul comercial – dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est”, a spus Treichl.

Venitul operaţional al grupului a crescut la 6,916 miliarde euro, (+3,7%), iar cheltuielile administrative generale au rămas aproape stabile la 4,181 miliarde euro (+0,5%). Per ansamblu, profitul operaţionala crescut la 2,735 miliarde euro (+8,9%), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 60,5% (62,4% în 2017).

Rata creditelor neperformante, calculată în funcţie de creditele brute către clienţi, s-a îmbunătăţit din nou la 3,2 % (4% în 2017). Rata de acoperire a creditelor neperformantea fost de 73% (68,8% în 2017).

Pe piaţa românească, principalii competitori ai Erste sunt Societe Generale, prin BRD, şi Banca Transilvania.

Articolul precedentManagerii prevăd o creștere a prețurilor în următoarea perioadă
Articolul următorRompetrol Rafinare, de la profit la pierderi, într-un singur an