Locuitorii din cartierul Henri Coandă vor scapa de fosele septice dar nu și de noroaie

Locuitorii cartierului Henri Coandă vor avea în sfârșit apă curentă, canalizare, asfalt și nu vor mai merge la WC în fundul curții. Primăria Capitalei a anunțat că au fost finalizate în proporție de 57% lucrările de utilități, la lotul I, iar întregul proiect ar putea fi terminat până la finele anului.

Lucrările la lotul II au termen de finalizare toamna anului 2019.

„Când am preluat mandatul de primar general, proiectul era în impas, cauzând mari neajunsuri locuitorilor din zonă. După ce a stagnat ani de zile, am deblocat, acum doi ani, proiectul Henri Coandă. Lucrările au ajuns la 57%, pentru lotul I, în medie, dar există lucrări realizate în proporție de 100%. Estimăm încheierea lor până la sfârșitul anului. Am început lucrările şi pe cele 23 de străzi cuprinse în lotul 2 şi, conform graficului, acestea vor fi finalizate anul viitor”, artă primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat.

Proiectul are ca scop introducerea rețelelor de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public și drumuri aferente ansamblului de locuințe. La momentul construirii locuințelor, în zonă nu erau dezvoltate rețelele de utilități, iar sistemul rutier era compus din străzi de pământ.

Rețelele de alimentare cu apă din interiorul ansamblului sunt executate în proporție de aproximativ 94%, iar rețeaua de canalizare menajeră a ajuns la 97% grad de realizare.

” Luând în considerare complexitatea lucrărilor, necesitatea coordonării acestora cu lucrările de refacere a rețelelor de alimentare cu energie electrică executate de SC Enel Distribuţie, precum și cu lucrările de introducere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale, realizate de SC Distrigaz Reţele, coroborat cu termenii contractuali, se estimează că finalizarea lucrărilor se va realiza până la sfârșitul anului 2018″, a informat Primăria.

În ceea ce privește lotul 2, în prima parte a anului, după încheierea sezonului rece, s-a executat organizarea de șantier. În prezent se lucrează la rețeaua de canalizare menajeră și la rețeaua de canalizare pluvială în interiorul ansamblului.

La momentul atribuirii terenurilor, în anul 2004, au fost semnalate multe nereguli, care indicau că scopul inițial fusese deturnat, oferta fiind una cu ”dedicație” pentru clientela politică și mai puțin pentru familiile tinere. Cele 1.100 de locuințe așezate pe loturi cuprinse intre 120 şi 340 mp, ocupând o suprafață totală de 120 de hectare de teren au fost atribuite cu preturi variind intre preț varia între 55.000 și 160.000 de euro.

Acest fapt a generat suspiciunea că așezarea cartierului, chiar în apropierea pistelor Aeroportului Băneasa – Aurel Vlaicu este menită să conducă la închiderea acestuia. Scenariul nu era nicidecum fantezist doar că a venit criza iar afacerile imobiliare au intrat în vrie. Interesul samsarilor pentru terenul ocupat de aeroport a scăzut (unul care a blocat construirea cartierului a intrat în pușcărie), dar la fel s-a diminuat și interesul administrației locale pentru Cartierul Henry Coandă.

Șansa de supraviețuire a aeroportului s-a concretizat abia în 2011, moment în care a fost declarat monument istoric ceea ca a facilitat intrarea într-un program de modernizare încă nefinalizat. Dar Cartierul a ajuns o paragină, fără perspective de a-și mai reveni într-un termen predictibil.

Terenul Cartierul Henry Coandă face parte din domeniul public și privat aflat în proprietatea Municipiului Bucureşti, a Consiliului Judeţean Ilfov și a orașului Voluntari.

Articolul precedentLunga vară fierbinte este pe placul vănzătorilor de aparatură de climatizare
Articolul următorCe legătură are acest iPhone cu mașinile Tesla și de ce costă 4.000 dolari

Comments are closed.