Liderii UE aprobă acordul Brexit și îndeamnă britanicii sa o sprijine pe Theresa May

Liderii Uniunii Europene au aprobat, duminică, acordul pentru Brexit, declarând că pachetul convenit cu premierul Theresa May a fost cel mai bun pe care britanicii l-ar fi putut obține și au trimis un avertisment parlamentului britanic de a nu-l respinge.

„Cei care cred că, prin respingerea acordului, vor obține un acord mai bun, vor fi dezamăgiți”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de Reuters, după ce ceilalți 27 de lideri europeni au aprobat în mod oficial un tratat de stabilire a termenilor pentru retragerea britanică din martie precum și o schiță a unui viitor acord comercial dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Întrebat dacă există vreo șansă ca Bruxelles-ul să redeschidă dosarul în cazul în care o alianță a forțelor pro și anti-Brexit nu vor vota pro acord parlamentul britanic, Juncker a spus „acesta este cel mai buna acord posibil”, deși președintele summit-ului, Donald Tusk, a dar un mesaj mai prudent, spunând că nu dorește să ia în calcul astfel de ipoteze.

Premierul Theresa May s-a folosit de o conferință de presă post-summit pentru a „vinde” planul său, spunând telespectatorilor de acasă că este „singurul posibil acord”, care oferă controlul granițelor și bugetelor Regatului Unit, menținând în același timp o aliniere strânsă cu reglementările UE care sunt bune pentru business-urile și securitatea Marii Britanii și a Europei.

„Indiferent de negociere, nu poți obține întotdeauna tot ceea ce îți dorești. Cred că poporul britanic înțelege acest lucru „, a declarat May.

„Votul Parlamentului ar putea deschide ușa spre un „viitor mai luminos” sau va condamna tara la o mai mare divizare”, a completat ea. „O să susțin acest acord cu toată inima mea”, a mai spus May, refuzând să răspundă dacă va demisiona dacă parlamentul o respinge.

Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat faptul că nu dorește să speculeze despre ceea ce a numit o „zi istorică” care este atât „tragică cât și tristă”.

„Nu există niciun plan B”, a declarat prim-ministrul olandez Mark Rutte. „Dacă cineva crede în Regatul Unit că prin neaprobarea prin vot vor rezulta condiții mai bune, se înșală”.

Singurul Plan B ar fi fost scenariul în care Marea Britanie se desprinde de UE pe 29 martie, fără niciun acord, a afirmat un oficial de rang înalt al UE.

În cele discutate de May cu ocazia summit-ului nu s-a aflat subiectul despre ce se poate întâmpla dacă parlamentul britanic respinge acordul printr-un vot care ar putea avea loc chiar înainte de următorul summit al Uniunii Europene din 13-14 decembrie.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Devenim din ce în ce mai săraci. Ce oficial spune asta
Articolul următorBitcoin în derivă. Sădere sub 3500 de dolari și investigații de manipulare de piață