Bitcoin în derivă. Sădere sub 3500 de dolari și investigații de manipulare de piață

Bitcoin a avut parte de un weekend extrem de dur: după o săptămână în care a suferit pierderi importante, Bitcoin a scăzut cu 10%, la 3,447 de dolari, duminică, potrivit datelor furnizate de CoinDesk. Acesta este cel mai scăzut nivel al criptomonedei înregistrat din septembrie 2017.

Pe parcursul a doar șapte zile, Bitcoin pierde acum peste 35%. Aceasta este cea mai mare scădere săptămânală consemnată din aprilie 2013, când criptovaluta a scăzut cu peste 44%.

Trendul actual de scădere a început la jumătatea lunii noiembrie, când Bitcoin a coborât brusc sub pragul de 6.000 de dolari. De atunci, cea mai mare criptovalută din lume nu a încetat să consemneze niveluri  din ce în ce mai reduseale cotației.

Pierderile din noiembrie sunt o inversare notabilă a tendințelor din septembrie și octombrie, când criptomoneda a fost surprinzător de stabilă. Bitcoin s-a tranzacționat, începând din vară, într-un palier extrem de stabil în jurul valorii de 6.400 de dolari, cu toate că piețele de capital de pe Wall-Street înregistrau fluctuații importante.

Pierderile din acest weekend conduc la o scăderea anuală de aproape 75% pentru Bitcoin. N afară de Bitcoin, majoritatea criptovalutelor, cum ar fi Ripple (XRP) și Ether, au scăzut cu 12% și respectiv 9%.

Aceste minime în scădere se pot constitui în puncte de exit pentru o parte dintre traderi. Odată ce Bitcoin a ajuns sub 4.000 de dolari, este posibil să fi declanșat o serie de ordine de vânzare, adică de lichidare de poziții, astfel agravându-se picajul.

În ultimele săptămâni, autoritățile de reglementare au pus presiune pe prețuri. Comisia pentru valori mobiliare și burse de valori din Statele Unite (SEC – Securities and Exchange Commission) a anunțat, săptămâna trecută, primele sale sancțiuni civile împotriva fondatorilor de criptomonede, ca parte a unei ample acțiuni juridice și de reglementare privind fraudele și abuzurile din industrie.

Tot săptămâna trecută, s-a aflat că autoritățile americane investighează daca ”raliul” înregistrat de Bitcoin, în ultimele luni din 2017, când sărise de la 9000 dolari la 20.000 de dolari, a fost rezultatul unei manipulării a pieței. Departamentul de Justiție al Statelor Unite investighează dacă Tether, o criptomonedă destul de controversată, despre care fondatorii afirmă că este susținută 1:1 de dolarul american, a fost utilizată de traderi pentru a susține Bitcoin, potrivit raportului menționat, care citează trei surse anonime care sunt familiarizate cu aspectul în cauză.

Articolul precedentLiderii UE aprobă acordul Brexit și îndeamnă britanicii sa o sprijine pe Theresa May
Articolul următorDe azi, românii pot împrumuta statul pe doi ani contra unei dobânzi de 4,5% și 5.000 lei, la noroc