Deputații din Comisia de Industrii și Servicii a Camerei și reprezentanții companiilor petroliere cu concesiuni offshore de gaze naturale în Marea Neagră nu au reușit să se pună de acord asupra principalelor prevederi ale proiectului de lege de reglementare a activității acestora, astfel că draftul de act normativ nu va mai fi adoptat în actuala sesiune parlamentară ordinară, care se încheie pe 1 iulie.

Proiectul era programat astăzi pentru votarea raportului final al Comisiei, urmând ca apoi să meargă în plenul Camerei pentru adoptare, însă în cele din urmă nu a mai fost luat în discuție în cadrul Comisiei. Ultima șansă ca acestă lege să mai treacă în această perioadă de activitate parlamentară ar fi Legislativului sa se reuneasca într-o seziune excepțională ceea ceea ce este puțin probabil având în vedere că discuțiile pe marginea textului de Lege impreună cu companiile implicate nu au avansat suficient. Situația la care s-a ajuns este în mare măsură rezultatul nenînțelegerii mecanismului decizional din marile corporații energetice, singurele în măsură să mobilizeze sumele uriașe necesare care și dețin expertiza necesară unor operațiuni de explorare/exploatare în largul mării.  Un plan de afaceri și aprobarea unui buget pentru activitățile din domeniul resurselor naturale seamănă foarte mult cu adoptarea bugetului unei țări mici și durează cam tot la fel de mult. Specialiștii întrebați de Realitatea Financiară sunt unanimi în aprecierea că ”Orice amanare a fixării cadrului legislativ înseamnă o amanare a unei decizii, dar poate însemna pierderea unei oportunități, costuri mai mari sau pierderi pentru una din părți. Argumentul că parlamentarii ar trage de timp pentru ca Guvernul să pregătească o strategie pentru ceea ce vrea să facă cu gazele extrase este doar o scuză pentru lipsa de responsabilitate a celor implicați în gestionarea unuia din cele mai importante proiecte de țară ale României, din ultimii 20 de ani”.

Fără această lege, care reglementează aspecte vitale cu privire la activitățile petroliere din Marea Neagră, atât fiscale, cát și tehnice, operatorii concesionari nu pot lua deciziile finale de investiție în proiectele offshore románești de exploatare a gazelor, cele mai apropiate de acest stadiu fiind cel al consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom și cel al companiei Black Sea Oil&Gas. O eventuală amánare pentru toamnă a adoptării legii ar duce și la întárzierea deciziilor respective.

Articolul precedentBirorurile de promovare turistică în străinătate, ultima găselniță în materie de promvare păguboasă
Articolul următorBrexitul a primit acceptul regal. În absența legilor UE, românii din Anglia sunt descoperiți

Comments are closed.