Brexitul a primit acceptul regal. În absența legilor UE, românii din Anglia sunt descoperiți

Regina Marii Britanii, Elizabeth a II-a, a promulgat, marți, legea pentru Brexit inițiată de premierul Theresa May, încheind luni de dezbateri asupra legislației care va pune capăt, în mod oficial, apartenenței Regatului la Uniunea Europeană.

John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a declarat că legea privind retragerea din UE, adoptată săptămâna trecută de ambele camere ale Parlamentului, a fost promulgată de către monarh, în uralele parlamentarilor conservatori.

„Trebuie să informez Camera, în conformitate cu Legea Consimțământului Regal din 1967, că Majestatea sa și-a dat consimțământul regal cu privire la Legea de retragere din Uniunea Europeană din 2018”, a declarat John Bercow, președintele Camerei Comunelor, în timpul unei ședințe.

Inițiativa legislativă a fost supusă unor dezbateri aprinse pe măsură ce a trecut prin Parlamentul Marii Britanii, cu multe încercări de a i se modifica prevederile.

Acestea au culminat cu o serie de înfrângeri pentru guvern în Casa Lorzilor – dar miniștrii au reușit să asigure acordul necesar pentru ca pachetul legislativ să treacă, săptămâna trecută,  de Camera Comunelor.

Legea privind retragerea din UE va abroga și Legea din 1972 a Comunităților Europene, care a adus Marea Britanie în UE și a adus supremația legislației europene față de legile adoptate în Parlamentul Regatului Unit.

În acest context, europarlamentarul Siegfried Mureșan, a declarat: „Noi avem, în momentul de față, între 235.000 și 240.000 de români care trăiesc în Marea Britanie. Prioritatea zero a Guvernului României trebuie să fie securizarea drepturilor cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, cetățeni care au mers să trăiască în alt stat membru al UE și s-au trezit peste noapte, fără voia lor și fără a fi întrebați, în afara Uniunii Europene. Fără a fi întrebați deoarece nu au avut dreptul să participe la referendumul privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”.

„Noi am spus că dorim ca rezidența cetățenilor români din Marea Britanie să fie prelungită în mod clar și automat, deci o recunoaștere automată a dreptului de reședință fără cheltuieli, fără taxe la autoritățile publice”, a completat Mureșan, citat de hotnews.ro.

Potrivit acestuia, drepturile tuturor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români, rezidenți la momentul Brexit-ului trebuie păstrate în mod identic ca și cum ar exista în alt stat membru al UE.

Articolul precedentLegea offshore pare să se fi înecat la mal. Nici un rezultat concret în reglementarea exploatării gazelor din Marea Neagră
Articolul următorMF vs BNR: Teodorovici nu acceptă o plafonare a creditării indiferent sub ce formă

Comments are closed.